Rudix sabalansētā fonda optimālās struktūras sastādīšana - Rudiks, Mihails (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba mērķis ir sastādīt Rudix Sabalansētā fonda optimālo investīciju portfeli no Rietumeiropas valstu parāda vērtspapīriem un akcijām. Darba ietvaros tika aplūkoti vairāku zinātnieku galvenie ieguldījumi modernās portfeļu pārvaldīšanas teorijas attīstībā, vērtspapīru veidi un to klasifikācija pēc riska pakāpes, kā arī sekojošas vērtspapīru portfeļa veidošanas teorijas, modeļi un metodes: Markoviča portfeļa izvēles teorija, Kapitāla aktīvu novērtēšanas modelis, Vienfaktora tirgus indeksa modelis, Tobina modelis ar bezriska aktīvu, Eltona – Grubera algoritms, Arbitrāžas cenu veidošanas teorija. Balstoties uz analizēto teorētisko materiālu, tika sastādīti parāda vērtspapīru un akciju optimālie portfeļi, kuri tika apvienoti vienā fonda portfelī ar sabalansētu investīciju stratēģiju. Fonda 15 nedēļu darbības rezultāti pilnībā atbilst fonda investīciju politikā izvirzītajiem īstermiņa mērķiem – tika iegūts pozitīvs ienesīgums 0.1% apmērā. Atslēgvārdi: optimāls portfelis, Markoviča teorija, CAPM modelis, Eltona-Grubera algoritms.

The purpose of this Bachelor thesis is to compose Rudix Balanced fund’s optimal portfolio from Western European debt securities and common stocks. The paper discusses several researchers’ major contributions to development of modern portfolio theory, security types and their risk profile, as well as following portfolio theories, models and methods: Markowitz portfolio selection theory, Capital Asset Pricing Model, Single index model, Tobin’s risk-free asset model, Elton – Gruber algorithm and Arbitrage Pricing theory. Applying analyzed theoretical material two portfolios were composed - debt security and equity – which then were merged together to create funds’s portfolio with balanced investment strategy. Fund’s 15-week long operating results - positive return equal to 0.1% - have fully met short-term target established in the fund’s investment policy. Keywords: optimal portfolio, Markowitz theory, CAPM, Elton-Gruber algorithm.
Optimal portfolio composition for; Rudix Balanced fund
Keywords: Ekonomika