Dažādu antidepresantu lietošanas izplatības salīdzinājums aptiekā - Karacimovs, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2015)
Depresija ir viena no visbiežāk sastopamajām psihiskajām saslimšanām. Depresija izraisa būtiskus psihisko procesu traucējumus - nomāktu garastāvokli, domu gausumu, koncentrēšanās grūtības, dzīvesprieka zudumu u.c. Depresija skar aizvien vairāk cilvēkus darbspējas vecumā. Depresijas pacientiem ir augstāks risks saslimt ar kādu no somātiskām slimībām, piemēram cukura diabētu, koronāro sirds slimību. Šobrīd depresijas un depresīvu stāvokļu ārstēšanai tiek nozīmētas vairākas antidepresantu grupas, populārākās no tām ir serotonīna atpakaļsaistīšanas inhibitori, tricikliskie un atipiskie antidepresanti. Lai salīdzinātu dažādu antidepresantu lietošanas izplatību, par maģistra darba mērķi tika izvirzīts izpētīt antidepresantu apriti kādā Rīgas aptiekā no 2014. gada 1. janvāra līdz 2015. gada 30. janvārim. Iegūtie dati liecina, ka vispirktākie antidepresanti ir paroksetīns, escitaloprāms, citaloprāms, un tie pieder pie serotonīna atpakaļsaistīšanas inhibitoriem. Mazāk tiek iegādāti triciklisko un atipisko antidepresantu grupu pārstāvji. Visvairāk antidepresantus iegādājas cilvēki vecumā no 19 līdz 60 gadiem. Sievietes lieto antidepresantus 2 reizes biežāk, nekā vīrieši. Lielāku recepšu skaitu izraksta ģimenes ārsti un psihiatri. Antidepresantu tirzdniecībā ir novērojama sezonalitāte. Pētījums izstrādāts Latvijas Universitātē Medicīnas fakultātes Farmācijas maģistra studiju programmas ietvaros. ATSLĒGVĀRDI: depresija, antidepresanti, serotonīna atpakaļsaistīšanas inhibitori, atipiskie antidepresanti, tricikliskie antidepresanti, aprite aptiekā.

Depression is one of the most common mental illnesses. Depression causes significant disruption of mental processes - depressed mood, slowness of thought, concentration difficulties, loss of vitality, etc. Depression affects more and more people of working age. Depressed patients have a higher risk of developing some of the somatic diseases such diabetes, coronary heart disease. Currently people suffering from depression or depressive state are treated by various antidepression medicines. The most popular of these is the serotonin reuptake inhibitors, tricyclic and atypical antidepressants. Antidepressant movements in a pharmacy in Riga were monitored from January 1, 2014 up to 2015 January 30. The data collated was used in the Thesis. Data suggests that the most used antidepressants are: paroxetine, escitalopram, citalopram, and they belong to serotonin reuptake inhibitors. Less used are tricyclic antidepressants and atypical groups. Most people who buy antidepressants are aged 19 to 60 years. Women sufferdepression 2 times more than men. A greater number of prescriptions prescribed by general practitioners and psychiatrists. In antidepressant merchant there is seasonality. The study developed Latvian University Faculty of Medicine Pharmacy Master study program. KEYWORDS: depression, antidepressants, serotonin reuptake inhibitors, atypical antidepressants, tricyclic antidepressants, movement of the pharmacy.
Comparison of the use dissemination of the different antidepresants in pharmacy
Keywords: Farmācija; depresija; antidepresanti; serotonīna atpakaļsaistīšanas inhibitori; atipiskie antidepresanti; tricikliskie antidepresanti