Speciālistu un pacientu viedoklis un problēmas saistībā ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr.899 par zāļu vispārīgā nosaukuma izrakstīšanu - Pugača, Saulcerīte (Latvijas Universitāte, 2021)
2020. gada 1. aprīlī tika mainīta Latvijas valsts kompensējamo zāļu izrakstīšanas kārtība,kuru regulē MK noteikumi Nr.899 – ārsts receptē norāda aktīvo vielu, nevis konkrētu medikamenta nosaukumu, aptiekas no vienādas iedarbības un devas zālēm izsniedz kompensējamās zāles par zemāko (references) cenu. Darba aktualitāti nosaka ar MK noteikumu grozījumiem saistītās problēmsituācijas farmaceitu darbā un klientu apmierinātībā. Pētījuma mērķis: noskaidrot Latvijas farmācijas speciālistu un iedzīvotāju viedokli par MK noteikumu grozījumiem. Tika veikta respondentu anketēšana. Darba rezultātā tika secināts: farmācijas speciālistu darba ikdiena ir kļuvusi sarežģītāka. References medikamentu biežā mainība ir liela problēma. Klienti tomēr vēlas rast iespēju ar kompensējamo recepti iegādāties sev zināmu un vēlamu ražotāju medikamentus.

On April 1, 2020, the procedure for prescribing reimbursable medicines in Latvia was changed, which is regulated by Cabinet Regulation No. 899 - a doctor indicates an active substance in a prescription instead of a specific name, pharmacies from the same effect and dose of medicinal products shall issue reimbursable medicinal products at the lowest (reference) price. The topicality of the work is determined by the problematic situations in the work of pharmacists and customer satisfaction related to the amendments to the Cabinet Regulations. The aim of the study: to find out the opinion of Latvian pharmacists and citizens about the amendments to the Cabinet Regulations. A questionnaire survey was carried out. As a result of the work, it was concluded: the daily work of pharmaceutical specialists has become more complicated. The frequent variability of reference medicines is a major problem. Customers want to be able to buy medicines from well-known and desirable manufacturers with a reimbursable prescription.
The opinion of patients and specialists in connection with amendments to the regulation of the Cabinet of Ministers No 899 according to medicines prescribed by international nonproprietary name
Keywords: Farmācija; kompensējamie; medikamenti; references; cenas; MK