Ceļa locītavas endoprotezēšanas rezultātu analīze - Višņevska, Jana (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbā mērķis ir izvērtēt endoprotezēšanas reģistra datus VSIA “TOS”. Tiek izvērtēti iestādes reģistra dati, no kuriem tika atlasītas visas ceļa locītavas endoprotezēšanas revīzijas. Pētījumā tika retrospektīvi izskatīti un analizēti dati par ceļa locītavas endoprotezēšanas operācijām un to revīzijām veiktām VSIA “TOS” sākot no 2012.gada februāra. Vispirms tika atlasītas 511 ceļa locītavu endoprotezēšanas revīzijas uz 2020. gada 29. aprīli. Katrs revīzijas gadījums tika pārbaudīts primāro ceļa locītavas endoprotezēšanas operāciju datubāzē, no tām izvēlējoties 410 revīzijas, kurām primārā endoprotezēšana bija veikta VSIA “TOS”. Turpmāk tika izslēgtas 50 revīzijas, kurām nebija iespējams atrast datus par primāro EP un 123 atkārtotas revīzijas. Analīzei palika 109 revīzijas pēc VSIA “TOS” veiktām primārām endoprotezēšanām. Vidējais vecums primārās EP laikā ir 68,76 un revīzijas laikā 65,94. Sievietes sastādīja 82,4% primāro EP un 74,3% revīziju gadījumiem . ĶMI nebija iespējams izvērtēt, jo reģistrā pietrūkst datu. Osteoartrīts sastādīja 94,7% no primāro EP skaita un 84,4% no revīziju saraksta. Osteoartrīts kombinācijā ar citām patoloģijam - 2,7 %. Tām sekoja posttraumatisks artrīts (0,7%) un gonīti (0,6%) un citas patoloģijas. Visbiežāk pacientu stāvoklis pirms operācijas, atbilda ASA II vai III pakāpei. Izvērtējot antibakterialās profilakses ilgumu pirms primārās EP, un sadalot revīzijas uz ar infekcijām saistītām un nesaistītām, tika konstatēts, ka vidējais antibakterialās profilakses ilgums revīzijas gadījumos, kuri bija saistīti ar infekcijas rašanos, bija īsāks (51,82 min) nekā revīzijām, kuru iemesls nav bijis infekcija (64,16). 12 (11%) no 109 analizējamām revīzijām pirms primārās EP anamnēzē ir bijusi ceļa vai apakšējās ekstremitātes operācija. Lokāla komplikācija primārās EP laikā ir bijusi 1 (0,9%) no 109 revidētiem pacientiem. Galvenais iemesels protezētas locītavas revīzijai ir infekcija (60% revīzijas gadījumu), kam sekoja aseptiskā izkustēšanās (10,1%) un periprotetisks lūzums (9,2%) un citas patoloģijas. Revīzijas biežums viena gada laikā ir 1,03% un divu gadu laikā ir 1,60%. Piecu gadu revīzijas biežums Latvijā arī ir zems, ar 2,89% . Šī radītāja detalizētāku izpēti ierobežo fakts, ka reģistrs pastāv kopš 2012. gada un izrēķināt 10 un 15 gadu incidenci nav iespejāms.

Aim of the study is the evaluation of data of Latvian Registry of Endoprosthethic Operations. The data assesed is taken from VSIA “TOS” registry. This is a retrospective study of the data regarding endoprosthetic operations completed in VSIA “TOS” since February 2012. Firstly, at April 29th 2020, there were sorted 511 total knee arthroplasty revision surgeries. Each revision then was identified in the primary TKA registry, with 410 revisions left, which were completed in VSIA “TOS”. 50 revisions were excluded as there was no primary TKA case found for those in the database. Another 123 revisions were excluded as they were not the first-time revisions. There were 109 revisions left for analysis. Mean age of the patient for the primary TKA was 68,76 years and 65,94 years for revision patients . BMI could not be analyzed as there were not enough records regarding it in the database. Osteoarthritis was found to be the main cause of the primary EP with 94,7% cases to it, and in the TKA revisions with 84,4% of cases. Osteoarthritis in combination with other diseases accounted to 2,7% of the cases. The statistics then were followed by the posstraumatic arthritis (0,7%), gonitis (0,6%) and other pathologies. Major part of the patients that underwent primary or revision TKA’s were classifieable to ASA II or III. While evaluating the time for which the antibacterial prophylaxys was given before the primary TKA, the revisions were divided in 2 groups – those associated with infection , and those that are not. It was found that the revision that happened due to the infection, had antibacterial prophylaxys admitted for a shorter time , mean 51,82 minutes. Those revision cases that were not associated with infection had it admitted for a, mean 64,16 minutes 12 (11%) of 109 revisions that were analyzed had a previous history of knee or surrounding tissue surgery. However, local complications after after primary TKA were found in only one (0,9%) of the revisions. Main cause of the revision was infection (60% of the cases) , then followed by the aseptic loosening gadījumu (10,1%) , periprosthetic fractures (9,2%) and other pathologies. The incidence of revision calculated for one years was 1,03% and for two years, it was 1,60%. Five year incidence was 3,1% . Calculation of 10 and 15-years incidence was not possible due to the registry existing only since February 2020.
Total knee replacement result retrospective analysis
Keywords: Medicīna; Endoprotezēšana; Ceļa locītava; Endoprotezēšanas reģistrs; Revīzija