Festivālu nozīme japāņu kultūrā - Draguns, Daniels (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba nosaukums ir “Festivālu nozīme Japāņu kulturā”. Darbā tiek pētīta saistība starp Japānas kultūru un pasaulslavenajiem macuri festivāliem. Šis darbs tiek balstīts galvenokārt uz primāriem avotiem, kas pēta un stāsta par dažādiem Japānas kultūras aspektiem, jo īpaši tiem, kas saistīti ar Japānas festivāliem. Darbā tiek veikta Japānas un Latvijas festivālu salīdzinošā analīze. Bakalaura darba mērķis: 1. Izpētīt Japānas festivālu daudzveidību un to saturu. 2. Izpētīt priekšnoteikumus un cēloņus, kas veicināja festivāla rašanos. 3. Izpētīt Japānas festivālu vēsturiskās un reliģiskās saites. 4. Izpētīt festivālu ietekme uz Japānas kultūru. 5. Izpētīt iespēju saglabāt Japānas kultūras identitāti bez Japānas festivāliem. 6. Izpētīt cik unikāli ir festivāli Japānā un ar ko tie atšķiras no slavenajiem festivāliem Latvijā. Šis darbs ir rakstīts, lai popularizētu Japānas festivālus Eiropas sabiedrībā un parādītu, cik liels un nozīmīgs ir šis kultūras slānis Japānā.

The title of this work is “The Significance of Festivals in Japanese Culture”. The work studies relationship between Japanese culture and world-famous matsuri festivals. This work is mainly based on primary sources that study and talk about various cultural aspects of Japan, in particular related to Japanese festivals. Also, this work contains a comparative analysis of Japanese and Latvian festivals. The purpose of the thesis: 1. Explore the diversity of Japanese festivals and their content. 2. Explore the preconditions and causes that contributed to the emergence of the festival. 3. Explore historical and religious ties of Japanese festivals. 4. Explore the impact of festivals on Japanese culture. 5. Explore the possibility of preserving Japanese cultural identity without Japanese festivals. 6. Explore how unique the festivals are in Japan and how they differ from the famous festivals in Latvia. This work is written in order to popularize Japanese festivals in European society and show how large and significant this cultural layer is in Japan.
The Significance of Festivals in Japanese Culture
Keywords: Āzijas studijas; Japāna; Festivāli; Kultūra; Tradīcijas; Macuri