Darba pašefektivitātes, iracionālo pārliecību un uztvertā stresa saistība darba vidē - Vītols, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot iracionālo pārliecību, darba pašefektivitātes un uztvertā stresa saistību organizāciju vidē. Veicot regresijas un korelāciju analīzi, tika apskatīta darba pašefektivitātes un uztvertā stresa skalu saistība ar iracionalitātes skalām. Pētījumā piedalījās 402 respondenti (319 sievietes un 83 vīrieši), vidējais vecums izlasē bija 28,09 gadi (SD=10,29). Dati tika ievākti interneta vidē, uzrunājot Latvijas izglītības iestāžu studiju metodiķes un lietvedes, kā arī, publicējot aptaujas tiešsaistes adresei interneta sociālajos tīklos. Respondenti interneta vidē aizpildīja sekojošas aptaujas: Vispārējā attieksmju un pārliecību skala – īsā versija aptauja latviešu valodā (VAPS-ĪV), Uztvertā stresa skala, Darba pašefektivitātes skala un demogrāfisko datu sadaļa. Pētījumā sākotnēji tika adaptēta Vispārējā attieksmju un pārliecību skala – īsā versija aptauja latviešu valodā. VAPS-ĪV aptaujas iracionalitātes skalas ieguva labus iekšējās saskaņotības rādītājus, racionalitātes skalā netika iegūti pieņemami iekšējās saskaņotības rādītāji. Darba ietvaros netika pierādīta VAPS-ĪV aptaujas divirģēntā validitāte. Pētījumā tika apstiprināta hipotēze: organizāciju vidē iracionālās pārliecības un uztvertais stress negatīvi saistās ar darba pašefektivitāti. Uztvertā stresa skala organizāciju vidē statistiski nozīmīgi korelēja ar vajadzību pēc komforta, vajadzību pēc pieņemšanas, vajadzību pēc sasniegumiem, sevis noniecināšanas un prasību pēc taisnīguma skalām. Darba pašefektivitāte organizāciju vidē statistiski nozīmīgi, taču pretēji vērsti korelēja ar sevis noniecināšanas, vajadzības pēc komforta un vajadzības pēc pieņemšanas skalām. Soļu regresijas rezultātā tika iegūts modelis, kas izskaidro 44% uztvertā stresa variācijas.

Purpose of the study was to research irrational belief, occupational self-efficiacy and perceived stress relations in organizational environment. Regression and corelation analysis were made to explore relations between occupational self-efficiacy, perceived stress and irrationality scales. The study included 402 respondents (319 women and 83 men), mean age of the sample was 28.09 years (SD = 10.29). Data was collected on the Internet addressing Latvian educational institution methodologists and administrative clercks, and placing survey’s electronic link address in Internet social networks. Respondents completed the following qestionares: General Attitudes and Beliefs Scale-Short Form Latvian version (VAPS-IV), Perceived Stress Scale, Occupational self-efficiacy scale and demographic data section. In the study there was adapted General Attitudes and Beliefs Scale-Short Form questionare in Latvian. VAPS-IV irrationality scales obtained good internal consistency indicators, rationality scale did not obtaine acceptable internal consistency rates. In the course of the study divergent validity of the VAPS-IV was not proven. The study’s hypothesis was confirmed: in organizational environment irrational beliefs and perceived stress both negatively relate to occupational self-efficacy. Perceived stress scale in organizational enviroment significantly correlated with need for comfort, need for approval, need for achievement, self-downing and demand for fairness scales. Occupational self-efficacy scale in organizational enviroment significantly negativley correlated with self-downing, need for comfort and need for approval scales. Stepwise regression model was obtained that explained 44% of variance in perceived stress scale.
Work self-efficiacy , irrational beliefs and perceived stress relationship in the work environment
Keywords: Psiholoģija; racionālas/ iracionālas pārliecības; uztvertais stress; darba pašefektivitāte; rational/ irrational beliefs; organizational environment