Jostas skriemeļu datortomogrāfijas protokols un tā pielāgošana spondiloartropātijas gadījumā - Meinerte, Agnese (Latvijas Universitāte, 2019)
Eiropas valstīs aptuveni 20% iedzīvotāju cieš no muguras sāpēm. Lai noskaidrotu sāpju cēloņus, ir nepieciešams konsultēties ar ārstu un veikt izmeklējumus. Kā viena no primārajām izmeklēšanas metodēm ir rentgenogrāfija, bet ne vienmēr šī metode ir pietiekoši informatīva. Savukārt, datortomogrāfijas izmeklējums sniedz detalizētu informāciju par patoloģijām mugurkaula skriemeļos un starpskriemeļu diskos. Veicot datortomogrāfijas izmeklējumu ir svarīgi pareizi izvēlēties tehniskos datus atbilstoši izmeklējuma protokolam. Darbā tiek aprakstīta un analizēta literatūra par tēmu: „Jostas skriemeļu datortomogrāfijas protokols un tā pielāgošana spondiloartropātijas gadījumā”. Darba teorētiskajā daļā aprakstīta mugurkaula jostas daļas un sakroiliakālo locītavu anatomija, mugurkaula starpskriemeļu locītavu un sakroiliakālo locītavu patoloģijas, kā arī mugurkaula jostas skriemeļu izmeklēšana datortomogrāfijā. Darba pētījuma daļa sastāv no kvalitātīvā pētījuma un salīdzinošās analīzes, kurā tiek analīzēts par mugurkaula jostas daļas protokola pielāgošanas iespējām. Kvalifikācijas darba mērķis: Noskaidrot, kā pielāgot jostas skriemeļu datortomogrāfijas protokolu spondiloartropātijas gadījumā. Darbā ir apkopota, analizēta un aprakstīta literatūra, veikti secinājumi un ieteikumi mugurkaula jostas skriemeļu datortomogrāfijas protokola pielāgošanai spondiloartropātijas gadījumā. Darba apjoms ir 32 lapaspuses, to veido 4 nodaļas un 9 apakšnodaļas, izmantots 31 literatūras avots, 3 pielikumi, veikti secinājumi un ieteikumi.

In European countries, about 20% of the population suffers from back pain. To find out the causes of the pain, it is necessary to consult a doctor and get examinated. X-ray is one of the primary methods of examination, but this method sometimes is not informative enough. CT scan provides detailed information on pathologies in vertebrae and intervertebral discs. When performing a CT scan, it is important to correctly select the technical data according to the protocol. The bachelor describes and analyzes literature about: "Lumbar Spine Computed Tomography Protocol and its Adaptation in Spondyloarthropathy". The theoretical part describes the anatomy of the lumbar spine and the sacroiliac joints, spine intervertebral and sacroiliac joint pathologies, the examination of the lumbar vertebrae in computed tomography. The work consists of a qualitative study and a comparative analysis that analyzes the options for adjusting the lumbar spine protocol. Aim of the qualification paper: To find out how to adapt the lumbar spine computer tomography protocol in case of spondyloarthropathy. The bachelor summarizes, analyzes and describes literature, conclusions and recommendations for the adaptation of the lumbar spine computed tomography protocol in case of spondyloarthropathy. The bachelor consists of 32 pages, 4 chapters and 9 sub-chapters, 31 literature sources, conclusions and recommendations.
Lumbar Spine Computed Tomography Protocol and its Adaptation in Spondyloarthropathy
Keywords: Medicīna; datortomogrāfija; mugurkaula jostas skriemeļi; izmeklējuma protokols; spondiloartropātija; anatomija