Humusvielu mijiedarbības raksturs ar ārstniecībā izmantojamām vielām - Ansone-Bērtiņa, Linda (Latvijas Universitāte, 2009)
HUMUSVIELAS, ĀRSTNIECĪBĀ IZMANTOJAMĀS VIELAS, FLUORESCENCES SPEKTROMETRIJA, FLUORESCENCES SINHRONĀS SKENĒŠANAS SPEKTRI, STABILITĀTES KONSTANTE Darbā sniegts humusvielu raksturojums, aplūkotas ārstniecībā izmantojamās vielas kā vidi piesārņojošās vielas, raksturota piesārņojošo vielu izturēšanās dabā, to iespējamā mijiedarbība ar humusvielām. Darbā, izmantojot fluorescences spektrometriju, pētīta humusvielu mijiedarbība ar ārstniecībā izmantojamām vielām, atkarībā no humusvielu koncentrācijas, vides pH un jonu spēka ietekmes. Noteiktas humusvielu – ārstniecībā izmantojamo vielu kompleksu stabilitātes konstantes. Humusvielu - ārstniecībā izmantojamo vielu mijiedarbības pierādīšanai izmantota 1H KMR un IS spektroskopija.

The thesis describes humic substances. Pharmaceuticals as environment pollutants are examined furthermore in the paper, pollutant behaviour in nature is evaluated, as well as their possible interaction with humic substances. The paper evaluates also the usage of fluorescence spectrometry to study interaction between humic substances and pharmaceuticals, depending on the concentration of humic substances, pH and ionic strength. Moreover, humic substances – pharmaceuticals stability constants are defined. 1H NMR and IR spectroscopy have been used to prove interaction between humic substances and pharmaceuticals.
A study of interaction between humic substances and pharmaceuticals
Keywords: Ķīmija