Eiropas Cilvēktiesību konvencijas un starptautisko humanitāro tiesību mijiedarbība starptautisku bruņotu konfliktu situācijās - Pētersone, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2020)
Starptautiski ir atzīts tas, ka starptautiskās cilvēktiesības, tai skaitā Konvencija, savu spēku starptautisku bruņotu konfliktu situācijās automātiski nezaudē. Tomēr šādās situācijās darbojas arī cita starptautisko tiesību nozare – starptautiskās humanitārās tiesības. Bakalaura darbā autore pēta abu nozaru – starptautisko cilvēktiesību un starptautisko humanitāro tiesību – attiecības, īpašu uzmanību pievēršot tieši ECT nostājai attiecībā uz Konvencijas un starptautisko humanitāro tiesību savstarpējām attiecībām. Autore darbā analizē ECT praksi, sniedzot vērtējumu abu nozaru savstarpējo attiecību evolūcijai šajā praksē. Tiek secināts, kuram no principiem, kas raksturo abu nozaru attiecības, ECT ir devusi priekšroku jaunākajā praksē, analizējot šīs pieejas pozitīvos un negatīvos aspektus. Tāpat darbā ir iezīmēts iespējamais virziens, kurā ECT prakse šajā jautājumā varētu attīstīties turpmāk.

It is internationally recognized that international human rights law, including the Convention, does not automatically lose force in international armed conflict situations. However, another branch of international law – international humanitarian law – also regulates such situations. In this paper the author studies the relationship between the two branches of law, particularly focusing on the ECHR’s position regarding the relationship between the Convention and international humanitarian law. The author analyzes the practice of the ECHR and provides an assessment of the evolution of the relationship between the two branches of law in the practice of the ECHR. It is then considered which principle the ECHR chose to rely on, when describing the relationship between the two branches of law in its newest case law. Both the positive and the negative aspects of the Court’s approach are analyzed. At the end of the thesis, the author outlines the possible progress of the jurisprudence of the ECHR in the future.
The interplay between the European Convention on Human Rights and international humanitarian law in the context of an international armed conflict.
Keywords: Juridiskā zinātne; Eiropas Cilvēktiesību tiesa; humanitārās tiesības; cilvēktiesības; starptautiski bruņoti konflikti; Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencija