Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības tiesiskā procedūra - Brigers, Armands (Latvijas Universitāte, 2016)
Dalībvalstu tiesības izstāties no Eiropas Savienības (ES) nostiprinātas Līguma par Eiropas Savienību 50. pantā, kurā noteikta izstāšanās tiesiskā procedūra. Uz šī pētījuma veikšanas brīdi neviena no Eiropas Savienības dalībvalstīm nav realizējusi pantā piešķirtās izstāšanās tiesības, tāpēc nepastāv izstāšanās prakse. ES tiesību normās noteiktais izstāšanās procesuālais regulējums nav gana detalizēts, lai dalībvalstis varētu paredzēt izstāšanās procesa gaitu, tāpēc izstāšanās process pakļauj izstāties gribošo valsti neizpētītiem riskiem un neparedzamām tiesiskajām sekām. Pētnieciskajā darbā analizēta ES dalībvalstu izstāšanās no ES tiesiskā procedūra, padziļināti analizējot Apvienotās Karalistes izstāšanās tiesiskās prasības un iespējamo procedūru. Šī darba rezultātā sniegta Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES procesuālā kārtības un dažu iespējamo seku analīze, kā arī piedāvātas iespējamās ES dalībvalsts statusa alternatīvas.

The right of member states to withdraw from the European Union (EU) are secured in the article 50 of the Treaty on European Union, where the procedure for withdrawal is set. At this moment none of the EU member states have exercised the withdrawal rights set in this article, therefore there is no practise of withdrawal. The procedural regulations for withdrawal set in the articles of EU law are not detailed enough to ensure that member states can envisage the withdrawal procedure, so the withdrawal process subjects the withdrawing state to unknown risks and unpredictable legal consequences. Legal procedure for withdrawal from the EU, with in-depth analysis of the legal requirements and the possible procedure for United Kingdom’s withdrawal have been analysed in this research work. As the result of this research an analysis of the procedure for withdrawal from the EU as well as some of the possible consequences of withdrawal and the possible alternatives for the status of an EU member state have been provided.
The legal procedure for UK`s withdrawal from the European Union
Keywords: Juridiskā zinātne; Izstāšanās no Eiropas Savienības; izstāšanās konstitucionālās prasības; referendums; izstāšanās līgums; daļēja izstāšanās no Eiropas Savienības