Matemātiskās morfoloģijas operatoru lietojumi attēlu apstrādē - Kalugins, Emīls (Latvijas Universitāte, 2021)
Matemātiskā morfoloģija ietver metodes, kā analizēt un apstrādāt ģeometriskas struktūras. Šī iemeslu dēļ matemātiskās morfoloģijas operatorus piedāvāts izmantot attēlu apstrādē, kad svarīgas ir attēlā esošo objektu formas. Matemātiskās morfoloģijas operatori, kas definēti kopām un līdz ar to arī bināriem attēliem, attīstīti pelēktoņu attēliem un daļēji pielāgoti krāsainiem attēliem. Darbā aprakstītas bināru, pelēktoņu un krāsainus attēlu apstrādes metodes ar matemātiskās morfoloģijas rīkiem. Uzmanība pievērsta arī galvenajām problēmām, ar ko sastopas krāsainu attēlu apstrādē. Piedāvāta jauna metode attēla selektīvajai segmentācijai pēc izvēlētas krāsas.

Mathematical morphology contains methods to analyze and process geometrical structures. For these reasons it has been proposed to use mathematical morphology operators in image processing when the shape of objects in an image is paramount. Mathematical morphology operators, which originally are defined for sets and thus binary images, have been developed for grayscale images and partially adapted for colour images. In this paper we describe the main methods used to process binary, grayscale and colour images based on mathematical morphology. Also the main problems encoutered by processing colour images are discussed. Finally, a new method for image selective segmentation based on a chosen colour is proposed.
Applications of mathematical morphology operators in image processing
Keywords: Matemātika; matemātiskā morfoloģija; attēlu apstrāde; nestriktās kopas; attēlu segmentācija