Ergonomiskā slodze farmaceitu darbā un to risināšanas iespējas - Kalva, Alise (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba nosaukums: Ergonomiskā slodze farmaceitu darbā un to risināšanas iespējas. Darba autore: Alise Kalva. Darba vadītāja: Dr.med. Ženija Roja. Maģistra darba apjoms ir 67 lappuses, 9 tabulas, 11 attēli un 5 pielikumi. Maģistra sastāv no trijām daļām. Pirmajā daļā tiek analizēta literatūra par ergonomisko slodzi darbā. Otrajā daļā tiek aprakstītas darba vides risku novērtēšanas metodes, kuras tiek pielietotas darba izstrādē. Trešajā daļā tiek veikta Benu Latvija aptieku darbinieku anketēšana, lai noskaidrotu darbnieku subjektīvo viedokli, par viņu darba vietā esošajiem darba vides riskiem. Tiek veikt darba vides riska novērtējums, izmantojot Somijas 5 baļļu metodi un ergonomisko risku ātrās ekspozīcijas metodi. Secināts, ka farmaceitiem darba beigās vislielākais nogurums ir acīm un kājām, ko izraisa piespiedu poza stāvus.

Title of this work is: Ergonomic risks in pharmacists work and how to manage them. Author of work: Alise Kalva. Supervisor: Zenija Roja. The thesis is 68 pages long, and includes 9 tables, 11 figures and 5 appendixes. Work consists of three parts. In the first part literature about ergonomic load in work is analysed. The second part of working environment risk assessment methods. In the third part a questionnaire of Benu Latvia pharmacists and pharmacy assistants is carried out in order to find out subjective opinion of the workers about work environment risks at their work. Others risk assesment method used were Finnish five-point method and ergonomic risk quick exposure check. It is concluded that at the end of the work pharmacists have the greatest fatigue in the eyes and feet, because of the forced standing posture.
Ergonomic risks in pharmacists work and how to manage them
Keywords: Farmācija; darbs; farmaceits; prevencija; slodze