Bērnu izpratnes veidošanās par veselīgu dzīvesveidu 5-6 gadu vecumā - Jegorova, Alīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba autors: Alīna Jegorova Kvalifikācijas darba nosaukums: ‘’Bērnu izpratnes veidošanās par veselīgu dzīvesveidu 5-6 gadu vecumā’’ Darba vadītāja: profesore prof. Dr. psych Tija Zīriņa Pētījuma mērķis: teorētiski pētīt un praktiski pārbaudīt bērnu izpratnes veidošanas pedagoģiskos paņēmienus 5-6 gadu vecumā. Darba autore izpētīja veselīga dzīvesveida būtību, analizēja veselīga dzīvesveida jēdzienus. Izmantojot literatūru un interneta resursus, apkopoja informāciju par veselīgu dzīvesveidu un izzināja bērnu attīstības likumsakarības 5-6 gadu vecumā. Tika izvirzīti veselīga dzīvesveida kritēriji, lai ar novērošanas palīdzību saprast katra bērna līmeni un novērtēt bērna darbības pirms un pēc pedagoģiskās izmēģinājumdarbības. Novērošanas laikā bija apkopotā informācija par bērna uzvedību, darbības un attieksme pret veselīga dzīvesveida izmantošanu visa dienas garumā. Darba autore organizēja nodarbības un aktivitātes, izmantoja dažādas pieejas un metodes, lai paaugstinātu bērnu radītājus. Rezultāti parādīja, ja pirmsskolas izglītības iestādē tiek īstenota kompleksa un pareiza pieeja, ar dažādiem pedagoģiskiem paņēmieniem un metodēm veselīga dzīvesveida veidošanai, tad bērniem 5- 6 gadu vecumā būs augsts līmenis izvirzītajā tēmā. Kvalifikācija darba apjoms: 35 lappuses, 2 tabulas, 9 attēli, izmantots 41 literatūras avots, 1 pielikums.

Author: Alina Egorova Title of qualification work: «Formation of ideas about healthy lifestyle in children aged 5-6 years». Work manager: professor prof. Dr. psych Tija Zīriņa The purpose of the study: theoretically to investigate and practically test pedagogical methods of formation of understanding in children aged 5-6 years. The author of the work investigated the essence of a healthy lifestyle and analysed the concept of a healthy lifestyle. Using literature and internet resources, she summarized the information on a healthy lifestyle and studied the patterns of development of children at 5 years old. Healthy lifestyle criteria has been put forward to help monitor the level of each child and to assess the child’s performance before and after pedagogical trial activities. During the observation, information on the child’s behavior, actions, and attitudes towards healthy living throughout the day was summarized. The author of the work organized classes and events, used various approaches and methods to improve the performance of children. The results showed that if the pre-school educational institution implements a complex and correct approach, with various pedagogical methods and methods to create a healthy lifestyle, then children at the age of 5 to 6 years will have a high level (high level of.it). Qualifications: 35 pages, 2 tables, 9 images, 41 literature sources, 1 annex.
Formation of ideas about healthy lifestyle in children aged 5-6 years
Keywords: Izglītības zinātnes; veselīgs dzīvesveids; veselība; fiziskās aktivitātes; dienas režīms; veselīgs uzturs