“TikTok” rīku un satura elementu izmantojums jauniešu politiskās iesaistīšanās un līdzdalības veicināšanā: jauniešu auditorijas un satura analīze - Kiršteine, Sindija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir ““TikTok” rīku un satura elementu izmantojums jauniešu politiskās iesaistīšanās un līdzdalības veicināšanā: jauniešu auditorijas un satura analīze”. Darba mērķis ir izpētīt, kāds ir jauniešu auditorijas vecumā no 18 līdz 25 gadiem viedoklis un gaidas attiecībā pret politiska satura veidošanu un prezentēšanu platformā “TikTok” un to, kādus rīkus un satura elementus politiska satura veidošanā “TikTok” izmanto komunikatori, ar kuru politisko saturu jaunieši visbiežāk saskaras. Darba teorētiskajā daļā tiek apskatīta politiskā komunikācija, tās definīcija un iesaistītās puses, pārliecināšanas komunikācija un sociālo mediju, tai skaitā “TikTok”, loma politiskajā komunikācijā. Tiek aplūkots arī politiskās līdzdalības un iesaistīšanās jēdziens, sniegts jauniešu auditorijas un “TikTok” raksturojums. Pētījuma daļā tiek izmantotas trīs metodes – fokusgrupa, aptauja un kvalitatīvā kontentanalīze. Balstoties uz iegūtajiem rezultātiem, tika secināts, ka jaunieši saredz “TikTok” kā politiskā satura avota potenciālu, tomēr viņus māc bažas par esošā politiskā satura prezentēšanas veida saistošumu jauniešiem un informācijas uzticamību. Latviešu politiskā satura veidotāji, ar kuriem jaunieši visbiežāk saskaras ir partijas un politiķi, radot bažas par objektīvu un saistošu avotu neesamību vai nespēju piekļūt jauniešu auditorijai. Tika arī apkopoti jauniešu ieteikumi saistoša politiska satura veidošanai platformā “TikTok”.

The topic of the bachelor's thesis is “Use of "TikTok" Tools and Content Elements to Promote Youth Political Engagement and Participation: Analysis of Youth Audience and Content”. The aim of the study is to explore the views and expectations of the young audience aged 18-25 about the creation and presentation of political content on TikTok and the tools and content elements used by the communicators whose political content young people are most exposed to in creating political content on TikTok. The theoretical part of the thesis deals with political communication, its definition and actors, persuasive communication and the role of social media, including TikTok, in political communication. It also explores the concept of political participation and engagement and provides a description of the youth audience and TikTok. The research part uses three methods: focus group, survey and qualitative content analysis. Based on the results, it was concluded that young people see the potential of TikTok as a source of political content, but they are concerned about the relevance of the existing way of presenting political content to young people and the credibility of the information. The Latvian political content creators that young people are most frequently exposed to are parties and politicians, raising concerns about the lack of or inability to access impartial and engaging sources for young audiences. Youth recommendations for creating engaging political content on TikTok were also gathered.
Use of "TikTok" Tools and Content Elements to Promote Youth Political Engagement and Participation: Analysis of Youth Audience and Content
Keywords: Komunikācijas zinātne; Z paaudze; “TikTok”; politiskais saturs; politiskā līdzdalība; politiskā iesaistīšanās