Lauksaimnieks Elmārs Dubults - Jaunpils izaugsmes un vēstures veidotājs - Arika, Zinta (Latvijas Universitāte, 2022)
Novadpētniecība ir nozīmīgs ieguldījums kultūrvēsturiskā mantojuma izzināšanā un popularizēšanā. Katrai vietai, ko veidojuši cilvēki, ir sava vēsture un kultūra, un mums ir nepieciešamība izjust savu piederību tai. Pētījuma mērķis ir noskaidrot Elmāra Dubulta lomu un devumu Jaunpils attīstībā un kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā no 1968. gada līdz 90. gadu sākumam. Pētījums balstīts uz arhīvu, muzeju un ģimenes arhīva dokumentu liecībām, publikācijām presē un laikabiedru mutvārdu vēstures liecībām. Pētījuma rezultāti atklāj, ka Elmāram Dubultam, kā Jaunpils lopkopības izmēģinājuma stacijas vadītājam, ir bijusi nozīmīga loma Jaunpils kultūrvēsturiskā centra atjaunošanā un saglabāšanā, Jaunpils kultūras un sporta dzīvē, lauksaimniecības zinātnē.

Local history is an important contribution to the study and promotion of cultural heritage. Every place that people have created has its own history and culture, and we need to feel our belonging to it. The aim of the research is to find out the role and contribution of Elmars Dubults in the development of Jaunpils and the preservation of cultural and historical heritage from 1968 to the early 1990s. Study on evidence from archives, museums and family archives, press publications and evidence from verbal history. The results of the research reveal that Elmārs Dubults, as the head of the Jaunpils livestock pilot plant has played an important role in the restoration and preservation of the Jaunpils cultural and historical center, in the cultural and sports life of Jaunpils, and in agricultural science.
Agriculturalist Elmārs Dubults - founder of Jaunpils growth and history
Keywords: Bibliotēkzinātne; novadpētniecība; sociālais konstrukcionisms; biogrāfiskā metode; Jaunpils; Elmārs Dubults