Izpēte par medikamentu modeļu veidošanu izmantojot strukturētus un dabiskās valodas avotus - Apenītis, Sandis (Latvijas Universitāte, 2016)
Palielinoties informācijas daudzumam un sarežģītībai, ar ko cilvēkiem jāstrādā, rodas vēlme pēc rīkiem, kas ļauj datus ērtāk pārvaldīt un pārbaudīt to apstrādes korektumu. Lai palīdzētu pieņemt lēmumus saistībā ar medicīnas zāļu pielietošanu, autors piedāvā izpēti par dažādu zāļu un pacienta stāvokļu savstarpējo saistību un iedarbību noteikšanu. Lai veidotu izpratni par informācijas pieejamību medikamentu un diagnožu domēnā, tiek apskatīti datu avoti, kuri organizēti gan strukturālā, gan dabiskās valodas tekstā. Veicot zāļu aprakstu apstrādi un izpētot pacienta datu modeli, autors ir izpētījis saistības, kas apraksta attiecības starp zāļu un pacientu datu objektiem, kas palīdzētu atrast piemērotākās un izvairīties no nevēlamām zālēm.

Title: Research about Medicament Model Creation Using Structured and Natural Language Data Sources. Nowadays the information that we need to process is growing in size and complexity, so there is a necessity for tools that would help to manage and check correctness of decisions. To help make the decisions of drug usage, author is proposing a study about drug interactions and their relations with patient health conditions. To discover those relations author has chosen to go through several different structured and unstructured medical and disease data sources.
Research about Medicament Model Creation Using Structured and Natural Language Data Sources
Keywords: Datorzinātne; modeļa konstrukcija; medikamenti; zāļu un pacientu modelis; zāļu mijiedarbība, medicīniska sistēma