Krāsu redzes jutības izmaiņas pirms un pēc kataraktas operācijas - Jansone, Zane (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 48 lapām. Tas satur 23 attēlus, 6 tabulas, 41 literatūras avotu un 5 pielikumus. Darba mērķis ir izvērtēt, vai katarakta rada hromatiskās izšķirtspējas izmaiņas pirms un pēc operācijas periodā (sakarā ar palielināto redzamās gaismas absorbcija acs lēcā). Rezultāti: Kataraktas radītie lēcas apduļķojumi, ievērojami samazina redzamās gaismas hromatisko izšķirtspēju. Pirms operācijas, daļai pacientu rezultāti D15 testā liecina par ievērojami samazinātu gaismas jutību īso viļņu spektra daļā, jo uzrādīties rezultāti ir būtiski raksturīgi tritan krāsu redzes deficītam.

The Master work is written on 48 pages. It contains 23 images, 6 tabels, 41 litature resources and 5 appendixies. Aim: to evaluate, if the color vision chromatic resolution changes, before and after cataract surgery. Results: Cataracts caused lens opacitities significantly decreases visible lights chromatic resolution. Before the cataract surgery, the D15 test stimulus arrangment sequency showed similarities with tritan color defency.
Color vision sensitivity changes before and after cataract surgery
Keywords: Fizika; Krāsu redze; Katarakta; D15 krāsu redzes tests; Krāsu redzes jutības izmaiņas