Segnetoelektrisku relaksoru elektromehāniskās īpašības - Taukulis, Reinis (Latvijas Universitāte, 2010)
Segnetoelektriskie materiāli tiek plaši pielietoti ļoti daudzās tehnoloģijās, un pēdējās desmitgadēs aktuāla ir kļuvusi bezsvina segnetoelektriķu pētīšana. Nātrija bismuta titanāts NaBiTiO3 (NBT) ir aktuāls bezsvina segnetoelektrisks materiāls, jo uzrāda labas elektromehāniskās īpašības. Maģistra darba "Segnetoelektrisku relaksoru elektromehāniskās īpašības" mērķis ir veicināt LU Cietvielu fizikas institūtā sākto jaunu NBT cieto šķīdumu turpmāku pētniecību. Darba gaitā ir izveidota eksperimentālā iekārta segnetoelektrisku materiālu paraugu deformācijas mērīšanai atkarībā no pieliktā elektriskā lauka un paraugā inducētās polarizācijas. Ir izveidota datorprogramma, kas spēj ar augstu izšķirtspēju izmērīt interferences ainas pārvietošanos. Ir veikti pirmie mērījumi NBT ternārajiem cietajiem šķīdumiem ar stroncija titanātu un svina titanātu.

Ferroelectric materials have wide range applications in a lot of fields. Research on lead-free ferroelectrics has become actual in the last decades. Sodium bismuth titanate NaBiTiO3 (NBT) is an actual lead-free ferroelectric because it shows good electromechanical properties. The objective of Masters thesis "Electromechanical properties of ferroelectric relaxors" is to develop research on new NBT solid solutions that has been started in Institute of solid state physics (University of Latvia). An experimental setup has been made in the course of this work to measure deformation of ferroelectric material samples in dependence of applied electric field and induced polarization. A computer program has been made that can measure interference pattern movement with high accuracy. First measurements of NBT ternary solid solutions with strontium titanate and lead titanate has been made.
Electromechanical Properties of Ferroelectric Relaxors
Keywords: Fizika