Radioloģiskā izmeklējuma pielietojums augšstilba kakliņa lūzuma gadījumā pacientiem ar osteoporozi - Dombrovska, Anna (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma – Radioloģiskā izmeklējuma pielietojums augšstilba kakliņa lūzuma gadījumā pacientiem ar osteoporozi. Tēmas aktualitāti nosaka augšstilba kakliņa lūzuma skaita palielināšanās vecāka gada gājuma pacientu vidū, tādējādi palielinoties diagnostiskās radioloģijas izmeklējumu daudzumam iedzīvotāju vidū. Darba mērķis ir izvērtēt radioloģiskās metodes pielietojumu augšstilba kakliņa lūzuma gadījumā pacientiem ar diagnosticētu osteoporozi. Pētniecības uzdevumi ir apkopot informāciju par osteoporozes slimības norisi, salīdzināt augšstilba kakliņa lūzuma veidus, apkopot literatūru par gūžas locītavas normālo un radioloģisko anatomiju un pielietotām diagnostiskās radioloģijas metodēm, atbilstoši teorētiskai daļai veikt pētījumu, izstrādāt secinājumus un sniegt priekšlikumus. Izvirzīta hipotēze - Gūžas locītavas rentgena izmeklējums standarta un papildus projekcijās ir visbiežāk izmantotā un primārā diagnostiskās radioloģijas izmeklējuma metode augšstilba kakliņa lūzuma gadījumā pacientiem ar osteoporozi. Pētniecības instruments - protokols ar kritērijiem tabulas veidā. Darbā izmantota teorētiskā literatūras analīze un retrospektīvā kvalitatīvā pētījuma metode. Pētījuma laikā hipotēze ir apstiprinājusies daļēji, jo pārsvarā tiek izmantotas standarta projekcijas. Biežāk augšstilba kakliņa lūzumi ir sastopami sieviešu vidū. Vidējais pacientu vecums traumas brīdi - vīriešiem 75,2, sievietēm 81,6. Traumai vairāk pakļauta pacientu kreisā kāja. Rentgenogrāfijā visbiežāk veiktā rentgena izmeklējuma traumas diagnostikai ir gūžas locītavas taisnā AP projekcija. Datortomogrāfijas izmeklējums tiek veikts 5 reizes retāk nekā rentgenogrāfijas izmeklējums.

Bachelor thesis - Application of radiological examination for patients with osteoporosis in cases of femoral neck fracture. Topicality of the issue is determined by increasing number of the femoral neck fracture in elderly patients with diagnosed osteoporosis, thereby increasing the number of diagnostic radiology examinations among the population. This study aims to evaluate the use of radiological examination for patients with osteoporosis in cases of femoral neck fracture. The research objectives are to collect information about osteoporosis, compare types of femoral neck fracture, to collect information about normal and radiological anatomy of the hip joint and radiological examination methods, according to the theoretical part of research, to make conclusions and make recommendations. Hypothesis – X – ray examination of hip joint of standard and optional projections are the most common and primary radiological examination method in cases of femoral neck fracture for patients with diagnosed osteoporosis. Research instrument - Protocol with criteria in form of table. Study made by using theoretical literature and a retrospective analysis of qualitative research method. During the research the hypothesis has confirmed partly, because was used mostly standard projections. Femoral neck fracture more often occurs in female. The average age of the patients at the moment of the injury in male is 75,2, and in female 81,6. More often femoral neck fracture occurs in patients left extremity. Most common projection in x-ray study of a trauma is hip joint straight AP projection. Computed tomography examination is performed 5 times less often the x-ray examination.
Application of radiological examination for patients with osteoporosis in cases of femoral neck fracture
Keywords: Medicīna; osteoporoze; augšstilba kakliņa lūzums; trauma; rentgenogrāfija; datortomogrāfija