Atsevišķu koksnes izcelsmes cukuru oksidēšana ar nātrija perjodātu - Meile, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2014)
Atsevišķu koksnes izcelsmes cukuru oksidēšana ar nātrija perjodātu. Meile K., zinātniskie vadītāji Dr. sci. ing. Žūriņš A. un Dr. chem. Vīksna A.. Maģistra darbs, 57 lappuses, 28 attēli, 13 tabulas, 6 pielikumi, 59 literatūras avoti. Latviešu valodā. Maģistra darbā pētīta levoglikozāna, d-glikozes un d-celobiozes oksidēšanas kinētika dažādos apstākļos un izstrādātas divas titrimetriskas levoglikozāna un cukuru noteikšanas shēmas koksnes pirolīzes šķidrajos produktos. Oksidēšana ar nātrija perjodātu veikta 40 °C, 20 °C un 5 °C temperatūrā, ūdens šķīdumos skābā, neitrālā un bāziskā vidē. Reducētā perjodāta daudzums noteikts, jodometriski titrējot radušos jodātjonus. Salīdzinājumam izmantota HPLC-RID cukuru analīzes metode.

Periodate oxidation of several wood origin sugars. Meile K., supervisors Dr. sci. ing. Žūriņš A. and Dr. chem. Vīksna A.. Master’s thesis, 57 pages, 28 figures, 13 tables, 6 appendices, 59 literature references. In Latvian. In this study the periodate oxidation kinetics of levoglucosan, d-glucose and d-cellobiose with sodium periodate in different conditions have been investigated, and two schemes for the titrimetric determination of levoglucosan and sugars in the products of pyrolysis of wood have been proposed. The reaction was performed at 40 °C, 20 °C and 5 °C in acidic, neutral and alkaline aqueous media. The amount of the reduced periodate was determined by iodometric titration of iodate ions. HPLC-RID was used for a comparison of sugar determination.
Periodate oxidation of several wood origin sugars
Keywords: Ķīmija