Pamatlīdzekļi un to uzskaite tirdzniecības uzņēmumā SIA Auto - Stepučeva, Alise (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba mērķis ir, pamatojoties uz pamatlīdzekļu uzskaites teorētiskiem pamatiem, izpētīt un novērtēt SIA Auto pamatlīdzekļu uzskaiti un izstrādāt priekšlikumus SIA Auto pamatlīdzekļu uzskaites pilnveidei. Pētījuma gaitā tika noskaidrots, ka SIA Auto atzīst pamatlīdzekli, ja tā vērtība ir lielāka par 300 euro bez PVN, tās pieņem grāmatvedības uzskaitē atbilstoši to sākotnējai vērtībai – iegādes izmaksām un nolietojuma aprēķināšanai pielieto lineāro metodi. Pētījuma rezultātā autore noteica vairākas neatbilstības SIA Auto pamatlīdzekļu uzskaitē, piemēram, nepareiza lietderīgās lietošanas laika noteikšana, kravas automobiļu un ražošanas iekārtu amortizācijas aprēķināšana pēc lineārās metodes, inventarizācijas veikšana tikai reizi gadā un izstrādāja priekšlikumus to novēršanai. Atslēgvārdi – pamatlīdzekļi, pamatlīdzekļu uzskaite, nolietojums, inventarizācija.

The aim of the bachelor thesis is, based on the theoretical foundations of fixed assets accounting, to study and evaluate the fixed assets accounting of SIA Auto and to develop proposals for improvement of the fixed assets accounting of SIA Auto. The study found out, that the SIA Auto recognises fixed assets if their value exceeds EUR 300 excluding VAT, takes them to the accounting records according to their initial value - acquisition cost and applies the straight-line method to calculate depreciation. As a result of the study, the author identified a number of inconsistencies in the accounting for fixed assets of SIA Auto, such as incorrect determination of useful life, calculation of depreciation of trucks and production equipment using the straight-line method, taking inventory only once a year, and developed proposals for their elimination. Keywords - fixed assets, fixed asset accounting, depreciation, inventory.
Fixed assets and this accounting in a trading company SIA Auto
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; pamatlīdzekļi; pamatlīdzekļu uzskaite; nolietojums; inventarizācija