Saudzējoša pēcoperācijas staru terapija agrīno stadiju krūts vēža slimnieču ārstēšanā - Utehina, Olga (Latvijas Universitāte, 2009)
Agrīno stadiju krūts vēža pacientēm pēc krūti saudzējošās ārstēšanas ir prognozējama liela dzīvildze, kuras laikā var manifistēties staru terapijas komplikācijas. Darba mērķis bija noteikt saudzējošās ar elpošanu sinhronizētās pēcoperācijas staru terapijas ietekmi uz vēlīno plaušu un sirds jonizējošā starojuma izraisīto komplikāciju attīstību. Standarta un saudzējošās staru terapijas metodes tika salīdzinātas pēc terapeitiskās efektivitātes, jonizējošā starojuma dozas sadalījuma riska orgānos, komplikāciju attīstības riskiem un jonizējošā starojuma dozas piegādes precizitātes. Darba rezultātā tika pierādīts, ka saudzējošā pēcoperācijas staru terapija samazina sirds un plaušu komplikāciju attīstības risku, saglabājot vienādu ar standarta staru terapiju audzēja lokālo kontroli, agrīno stadiju kreisās krūts vēža pacientēm.

Early stage breast cancer patients after breast conserving therapy have excellent life expectancy, and radiotherapy complications can develop. Aim of the study was to determine influence of the healthy tissue sparing respiratory gated postoperative radiotherapy on development of heart and lung radiotherapy complications for early stage left breast cancer patients. Standard and healthy tissue sparing radiotherapy methods were compared by therapeutic effectiveness, ionizing radiation dose in organs at risk, risk of complications and precision of ionizing radiation dose delivery. Results of the study proved that healthy tissue sparing postoperative radiotherapy for early stage breast cancer reduces risk of development of heart and lung radiotherapy complications, providing equivalent tumor local control, as compared to standard radiotherapy.
Healthy tissue sparing postoperative radiotherapy for treatment of early stage breast cancer
Keywords: Medicīna; Onkoloģija un hematoloģija; Medicine; Oncology and hematology