Semantiskā tīmekļa iespējas valodā HTML5 - Ritmanis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2011)
Darbā ir aprakstīti dažādi tīmeklī lietoti mehānismi un standarti, kā līdz HTML5 ieviešanai tiek pierakstīta semantiskā informācija. Detalizēti ir veikta HTML5 standarta izpēte un mehānismi, kas paredzēti semantiskās informācijas pierakstīšanai – mikrodati un semantiskie tagi. Izmantojot tīmekļa apstaigāšanas programmatūru un veicot iegūto datu analīzi apzināta mikrodatu un HTML5 popularitāte. Darba ietvaros izveidota programmatūra semantiskās informācijas iegūšanai no tīmekļa vietnēm, kas satur mikrodatus vai HTML5 semantisko informāciju. Tāpat izstrādāts tīmekļa informācijas meklēšanas rīks, kas darbojas izmantojot iegūto semantisko informāciju. Darba galvenais mērķis ir apzināt un izanalizēt mehānismus, kas tiek izmantoti, lai pierakstītu semantisko informāciju tai skaitā HTML5 un mikrodatus, kā arī izveidot rīku to pielietošanai.

In this paper, there are discussed different mechanisms and standards used in web till the introduction of HTML5 how to include semantic information. In more detail there is analyzed HTML5 standard and mechanisms for recording semantic information – microdata and semantic tags. Using a web crawler and analyzing the crawled data there is identified the popularity of microdata and HTML5. Within the scope of this work there is developed a tool for getting semantic information from websites where microdata or HTML5 semantic information is present. Also there is developed a search engine that uses obtained semantic information. Main goal of this paper is to identify and analyze mechanisms, what are used today, to include semantic information on the web, specially HTML5 and microdata, also to develop a tool where to use this information.
Opportunities of Semantic Web in HTML5
Keywords: Datorzinātne