Sakarības starp mediju un literāro diskursu tautas tēla konstruēšanā: serbu tautas piemērs franču diskursā par Dienvidslāvijas kariem (1991.-2001.) - Rižņikova, Liza (Latvijas Universitāte, 2017)
Šis pētījums ir veltīts serbu tautas tēla konstruēšanai franču sabiedrībā XX gs. beigās caur mediju un literāro diskursu par Dienvidslāvijas kariem (1991.-2001.). Mediju teksti tiek pētīti kā sociāli un ideoloģiski nosacīta komunikācijas vienība. Daiļliteratūras darbi tiek analizēti saskaņā ar diskursīvo un imagoloģijas pieejām. Pētījuma mērķis ir atsegt diskursīvas stratēģijas, kuras mūsdienās veicina sabiedriskā viedokļa veidošanu, kā arī izpētīt mediju un literārā diskursa mijiedarbību. Realizētā analīze atklāj dominējošā mediju diskursa autoritāru raksturu un aicina padomāt par nepieciešamību izglītot publiku par mērķiem, kurus slēpj diskursīvie citādības tēlojumi.

This research work is devoted to the image construction of the Serbs in French society at the end of the XX century through media and literary discourse about the Yugoslav Wars (1991-2001). The media texts are examined as socially and ideologically determined unit. The literary texts are analyzed according to the discursive and imagological approaches. The purpose of research is to reveal discursive strategies that contribute to the formation of public opinion in the modern world, as well as to explore the interaction between media and literary discourses. The analysis carried out in the work uncovers the authoritative character of the dominant media discourse and invites reflection on the importance of raising public awareness about the issues hidden by discursive representations of otherness.
Links Between Media and Literary Discourse in the Construction of a Nation`s Image: Example of Serbians in the French Discourse about the Yugoslav Wars (1991-2001)
Keywords: Romāņu valodu un kultūru studijas; diskursa analīze; Dienvidslāvijas kari; mediji; franču sabiedrība; citādība