Ergonomikas prasības mazgabarīta telpās: Relaksējošas vides pamatprincipi - Gricenko, Stefans (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba "Ergonomikas prasības mazgabarīta telpās: relaksējošas vides pamatprincipi" mērķis ir izstrādāt interjera dizaina projektu atpūtas kompleksam, kas veidots no pārveidotiem jūras konteineriem, un izpētīt ergonomikas principu ietekmi uz emocionāli līdzsvarotas un relaksējošas vides izveidi mazgabarīta telpās. Darba gaitā veikta teorētiskās literatūras analīze par telpu ergonomiku, telpas psiholoģiju un apgaismojumu. Papildus analizēti pieci starptautiski analogu projektu piemēri, lai identificētu labākos prakses risinājumus. Izstrādātais interjera dizaina projekts piedāvā ergonomiski un estētiski pamatotu risinājumu, kas nodrošina komfortablu un ilgtspējīgu dzīves vidi dabas tuvumā. Darbs sastāv no ievada, teorētiskās un praktiskās daļas, secinājumiem, izmantoto avotu saraksta un pielikumiem. Atslēgas vārdi: ergonomika, mazgabarīta telpas, relaksējoša vide, interjera dizains, ilgtspējība.

The aim of the bachelor's thesis "Ergonomic Requirements in Small Spaces: Fundamental Principles for Creating a Relaxing Environment" is to develop an interior design project for a recreational complex made from repurposed shipping containers and to examine how ergonomic principles influence the creation of an emotionally balanced and relaxing environment in small spaces. The research includes an analysis of theoretical literature on space ergonomics, spatial psychology, and lighting. Additionally, five international case studies of analogous projects were analyzed to identify best practices. The developed interior design proposal provides an ergonomically and aesthetically grounded solution ensuring a comfortable and sustainable living environment close to nature. The thesis comprises an introduction, theoretical and practical parts, conclusions, bibliography, and appendices. Keywords: ergonomics, small spaces, relaxing environment, interior design, sustainability.
Ergonomic Requirements in Small Spaces: Fundamental Principles for Creating a Relaxing Environment
Keywords: Mākslas zinātne; ergonomika; mazgabarīta telpas; relaksējoša vide; interjera dizains; ilgtspējība