Sieviešu iesaistīšanās politiskajā vadībā nacionālajā un vietējā līmenī - Veinberga, Inese (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba tēma “Sieviešu iesaistīšanās politiskajā vadībā nacionālajā un vietējā līmenī” ir tieši saistīta ar vienlīdzības un demokrātijas principa ievērošanu, kas attiecīgi garantēts gan nacionālajos, gan starptautiskajos normatīvajos aktos. Attiecībā uz Latvijas politisko sfēru jāteic, ka Latvijas sievietes politiskajā sfērā ir diezgan labi pamanāmas, tomēr neraugoties uz šiem pozitīvajiem piemēriem, sieviešu īpatsvars ar lēmumu pieņemšanu saistītajos amatos ir daudz zemāks par vīriešu īpatsvaru. Jāteic, ka vienlīdzības princips starp dzimumiem tomēr netiek pilnvērtīgi ievērots atbilstoši šī principa jēgai un mērķim. Beztam, līdz pat šim brīdim nav apkopots sabiedrības locekļu viedoklis saistībā ar sieviešu līdzdalību vadošajos politiskajos amatos. Taču sabiedrības viedokļa noskaidrošanai ir būtiska nozīme, jo tas cieši saistīts ar steriotipu izveidošanos un līdz ar to ietekmē arī kopējos demokrātijas un vienlīdzības rezultātus. Ņemot vērā visu minēto, maģistra darba tēmа „Sieviešu iesaistīšanās politiskajā vadībā nacionālajā un vietējā līmenī” ir joprojām aktuāla un ir ārkārtīgi interesants izpētes objekts. Darba mērķis ir noskaidrot sabiedrības locekļu viedokli par sieviešu iesaistīšanos politiskajā vadībā kā nacionālajā, tā vietējā līmenī, kā arī salīdzināt šo viedokli ar atsevišķu ES valstu iedzīvotāju viedokli un analizēt iespējamo atšķirību iemeslu starp tiem, kā arī izstrādāt priekšlikumus kompetento iestāžu un likumdevēja darbībām problēmjautājumu novēršanai. Darba uzdevumi ir: aplūkot demokrātijas jēdziena būtību caur vēsturiskas attīstības prizmu, konstatēt un izpētīt galvenos iemeslus, kādēļ sieviešu īpatsvars politiskajā vadībā un varas realizācijā nav tik liels kā vīriešu īpatsvars, izstrādāt sabiedrības locekļu aptaujas anketu, kas sniegtu iespēju izdarīt secinājumus, kas saistīti ar sievietes līdzdalību politikā, kā arī analizēt Latvijas sabiedrības viedokli. Galvenais darba izpētes objekts ir dzimumumu vienlīdzības ievērošanas jautājums vadošajos politiskajos amatos, bet pētījuma priekšmets ir demokrātijas, politiskās varas, politiskās vadības jēdziena, sabiedriskā viedokļa un statistikas rādītāju izpēte un analīze. Darba izstrādes pamatā tiks izmantota vēsturiskā pētniecības metode, sistēmiskās pētniecības metode, salīdzinošā metode, empīriskā metode un loģiskā metode. Darbs sastāv no ievada, 4 nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem. Darba kopējais apjoms ir ___90____ lappuses.

Theme of the Master`s thesis “Participation of Women in Political Leadership on National and Local Level” is directly linked to the observation of principle of equality and democracy that is accordingly guaranteed both in national and international laws and regulations. Regarding Latvian political field, it must be noted that Latvian women are quite often seen in the political field, but these positive examples notwithstanding, proportion of women in positions connected with decision making is much lower than proportion of men. It has to be said that principle of equality among genders is not fully observed accordingly to the meaning and aim of this principle. Besides, up to this point the public opinion on participation of women in leading political positions has not been summarized. But clarification of public opinion is vital, because it is closely connected with creation of stereotypes and therefore influences also general results of democracy and equality. Considering abovementioned, theme of the Master`s thesis “Participation of Women in Political Leadership on National and Local Level” is still urgent and is a very interesting object of research. Aim of the thesis is to clarify the public opinion on involvement of women in political leadership both in national and local level, as well as to compare this opinion with opinion of specific inhabitants of EU and analyze the reasons of possible differences, as well as to develop proposals for actions of competent institutions and legislators necessary to eliminate the issues. Goals of the thesis are: to discuss the essence of the concept of democracy from the viewpoint of historical development; to establish and explore main reasons why the proportion of women in political leadership and enactment of power is lower than proportion of men; to develop the quiestionnaire for the members of public which would allow to draw conclusions connected with participation of woman in the politics; and to analyze the opinion of Latvian society. The main research object is the issue of gender equality in the leading political positions, but research subject is exploration and analysis of such ideas as democracy, political power, political leadership, and public opinion and statistical indicators. As basis for development of thesis will be used the historical research method; systemic research method; comparative method; empirical method; and logical method. Thesis consists of Introduction, 4 chapters, Conclusions, and Proposals. Total volume of thesis is ___90____ pages.
Participation of women in political leadership on national and local level
Keywords: Vadībzinātne; dzimums; vienlīdzība; vadošs; politisks; amats