Prosociālas uzvedības un negatīvo pārliecību saistība ar asins ziedošanu - Grigorjeva, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistība starp prosociālu uzvedību un negatīvajām pārliecībām asins donoru un ne-donoru grupās. Pētījumā piedalījās 113 respondenti (81 donors un 32 ne - donori) vecumā no 18 līdz 63 gadiem, no kuriem 74 (65,5%) bija sievietes un 39 (34,5%) vīrieši. Pētījuma dalībniekiem tika lūgts aizpildīt 2 aptaujas - Negatīvo pārliecību aptauju (Inventory of Cognitive Distortions ((ICD); Roberts, 2015), kuras sākotnējo adaptāciju sava bakalaura darba ietvaros ir veikusi Sabīne Grantiņa (Grantiņa, 2016), un Prosociālo tendenču aptauju (Prosocial Tendencies Measure ((PTM); Carlo & Randall, 2002), kuras tulkošanu un adaptāciju sava bakalaura darba ietvaros ir veikusi Evita Stikute (Stikute, 2018). Pētījumā iegūtie rezultāti parāda, ka starp asins donoriem un ne-donoriem nav statistiski nozīmīgu atšķirību negatīvo pārliecību un prosociālas uzvedības izpausmēs. Regresijas analīzes rezultāti parāda, ka negatīvās pārliecības vai prosociāla uzvedība neprognozē asins ziedošanu.

The aim of this study was to find out whether there is a relationship between prosocial behaviour and negative distortions in blood donor and non-donor groups. The study involved 113 respondents (81 donors and 32 non-donors) aged from 18 to 63, of whom 74 (65,5%) were women and 39 (34,5%) were men. Participants were asked to fill out 2 surveys – Inventory of Cognitive Distortions ((ICD); Roberts, 2015). The initial adaptation of this survey has been carried out by Sabine Grantina (Grantina, 2016). And Prosocial Tendencies Measure ((PTM); Carlo & Randall, 2002), which translation and adaptation within the framework of her Bachelor's thesis has been performed by Evita Stikute (Stikute, 2018). The results from the study show that there are no statistically significant differences between blood donors and non-donors in terms of negative distortions and prosocial behaviour. The results of regression analysis show that negative distortions or prosocial behaviour do not predict blood donation.
Relationship of prosocial behavior and cognitive distortions with blood donation
Keywords: Psiholoģija; asins ziedošana; prosociāla uzvedība; negatīvās pārliecības; asins donori