Viktorijas laikmeta veselības problēmas un to attēlojums Čārlza Dikensa darbos - Erdmane, Liene (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba tēma ir Viktorijas laikmeta veselības problēmu attēlojums Čārlza Dikensa romānos. Darba mērķis ir salīdzināt Dikensa romānus ,,Pikvika kluba piezīmes’’, ,,Dombijs un dēls’’ un ,,Saltais nams’’ ar vēsturisko informāciju par veselības problēmām un veselības aprūpes sistēmu 19. gadsimta Lielbritānijā, lai atklātu, kādas medicīniskās tēmas ir attēlotas romānos, un cik precīzi atainojums atbilst 19. gadsimta situācijai. Pētījuma rezultāti atklāja, ka Dikenss attēloja ne tikai dažādas Viktorijas laikmeta veselības problēmas un to ārstēšanu, bet arī pieminēja medicīnas jomā strādājošos un apkārtējo attieksmi pret viņiem. Tomēr ārstu un slimību atainojumu varēja ietekmēt konkrētais varonis, viņa rakstura īpašības, kā arī autora, lasītāju vai citu tēlu attieksme pret šo varoni. Atslēgvārdi: Dikenss, Viktorijas laikmets, veselības problēmas, veselības aprūpes sistēma, salīdzinājums

The theme of the Bachelor thesis is the depiction of the Victorian health problems in Charles Dickens’s novels. The purpose of the paper is to compare Dickens’s novels ''The Pickwick Papers'', ''Dombey and Son'' and ''Bleak House'' with the historical information about health problems and health care system in the 19th century Britain in order to find out what medical aspects are depicted in the novels and how precisely the depiction corresponds to the situation of the 19th century. The results of the research revealed that Dickens depicted not only various health problems of the Victorian era and their treatment, but also referred to the medical professions and the attitudes linked with them. Nevertheless, the depiction of doctors and diseases could be affected by the particular characters, their characteristics and the way the writer, readers or other characters felt about them. Key words: Dickens, Victorian era, health problems, health care system, comparison
Health Problems in Victorian Britain and Their Depiction in Charles Dickens’s Novels
Keywords: Valodniecība