Muitas nodoklis un tā administrēšana - Gabrunova, Diāna (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarbs ir veltīts muitas nodokļa – protekcionisma instrumenta, analīzei saistībā ar konkurenci, ekonomiskajām teorijām par brīvo tirdzniecību, cenu veidošanos. Darba tiek pētīta muitas nodokļa loma Latvijā pirms iestāšanās Eiropas Savienībā un pēc iestāšanās periodā. Īpaša uzmanība tiek veltīta muitas nodokļa administrēšanai, tā lomai ekonomiskajos procesos. Izpētīta muitas nodokļa aprēķināšana, un analizēta saistība ar Latvijas reģionos iekasētā muitas nodokļa apjomu un noformēto procedūru skaitu, ar mērķi sniegt priekšlikumus muitas darbības uzlabošanai šī nodokļa administrēšanas jautājumos. Diplomdarbs sastāv no 3.nodaļām, kurās tiek veikti sekojoši pētījumi: - muitas nodokļa un tā administrēšana teorētiskajā skatījumā; - muitas nodokļa administrēšanas īpatnībās, kā arī - muitas nodokļa administrēšanas analīze Latvijai pirms un pēc iestāšanās Eiropas Savienībā. Darbā ir pielietotas ekonomiskās analīzes, statistiskās analīzes metodes, kā arī analizēti normatīvie akti, kas reglamentē muitas nodokļa administrēšanu. Ir veikta galvenā rādītāja analīze, to izmaiņu cēloņu analīze, kā arī vidējo lielumu aprēķināšana. Pētījumā tiek analizēti muitas maksājumu ietekmējošie faktori, savstarpējā sakarība starp reģionu ekonomisko attīstību, ģeogrāfisko stāvokli, importētāju skaitu un muitas maksājumu apjomu. Detalizēti aprakstītas izmaiņas muitas darbā sakarā ar Latvijas Republikas iestāšanos Eiropas Savienībā. Darbā izmantoti normatīvie dokumenti, publicētie materiāli, tiek izmantoti materiāli, kas nav publicēti un ir iegūti no Valsts ieņēmumu dienesta muitas datu bāzēm. Pētījumu rezultātā iegūti secinājumi par muitas nodokļa lomu valsts budžetā, kā arī sniegti priekšlikumi muitas nodokļa administrēšanas uzlabošanai un pilnveidošanai. Darba rezultātā ir sniegtas atziņas, ka ir jāpārstrukturē darba resursi no citiem reģioniem uz reģioniem, kas ir vairāk noslogoti muitas maksājumu administrēšanā, ar mērķi savlaicīgi nodrošināt muitas nodokļa pārskaitīšanu valsts budžetā un tā maksimizēšanu. Darbs sastāv no 66 lpp., 16. tabulām un 12 attēliem.

Work is devoted to customs duty – protectionism instrument analyse in connection with competition, economical territory for free trade, forming of pricing. Special attention is devoted to customs duty administration and its part in economic processes. Customs duty calculation and its connection with in Latvia regions collected duty value and formed customs procedure quantity is analysed with the aim to offer solutions to advance customs work in the aspect of administration of this duty. Work consists of 3 parts, in which such investigation is done: customs duty and its administration from the point of view of the theory; features of administration of customs duty; administration of the customs duty before and after entering into the European Union is analysed In the work is applied economical analyse, statistical analyse methods as well as legislation norms which guards customs duty is analysed. There is statistic of the main data; its changes reason und conclusions are made in grouping as well as average value calculating. In the research customs payments impact factors is analysed, connection of different regional economical development, geographical situation, importers and customs payments quantity. It is disposed the changes in the customs work which came with Latvia Republic joining European Union. In the work are used such sources as: legislation documents, periodical un published materials, materials from data base of State Revenue services. In the result of investigation the conclusions are made of customs duty role in state budget, as well as suggestions for customs duty administration development and tuning. In the result of work there is offer what is needed to change structure of work recourses from one region to other, which are more overvalued in issue of customs duties administrating, with the aim to give the possibility customs duty up to date transfer to state budget and its maximization. Work consists 66 pages, 16 tables and 12 images.
Customs duties and it's administration
Keywords: Finanšu menedžments