Embrioģenēzi regulējošā Sonic Hedgehog signālceļa nozīme sīkšūnu plaušu vēža prognozē un rezistences attīstībā - Kozirovskis, Viktors (Latvijas Universitāte, 2022)
Sīkšūnu plaušu vēzis (SŠPV) ir visagresīvākais plaušu vēža paveids, kur ķīmijterapija ļauj ievērojami pagarināt pacienta dzīvi un samazināt slimības simptomus. Daudzos gadījumos ir iespējama pilnas remisijas sasniegšana. Tomēr metastātisku SŠPV uzskata par neizārstējamu slimību, jo praktiski vienmēr audzējs recidivē un kļūst neuzņēmīgs pret specifisko terapiju. Vēža cilmes šūnas var būt atbildīgas par SŠPV recidīvu un rezistences attīstību. Hedgehog signālceļš regulē vairākus ar cilmšūnām un proliferāciju saistītus gēnus, tādējādi veicinot cilmšūnu un audu progenitoro šūnu izdzīvošanu un proliferāciju. Darba mērķis. Pierādīt, ka klīniskajiem parametriem un Sonic Hedgehog (Shh) embrioģenēzi regulējošā signālceļa aktivitātei ir prognostiska nozīme sīkšūnu plaušu vēža pacientiem, kā arī izvērtēt iespējamo signālceļa saistību ar rezistences veidošanos.

Small cell lung cancer (SCLC) is the most aggressive type of lung cancer where chemotherapy allows to prolong the life of the patient and reduce the symptoms of the disease significantly. Complete remission is possible in many cases. However, metastatic SCLC is considered to be an incurable disease because the tumour almost always recurs and becomes resistant to the specific treatment. Cancer stem cells may be responsible for the recurrence of SCLC and development of resistance. The Hedgehog signalling pathway regulates several genes associated with stem cells and proliferation, thus promoting the survival and proliferation of stem cells and tissue progenitor cells. Research Objective. To demonstrate that clinical parameters and the activity of the Sonic Hedgehog (Shh) embryonic signalling pathway are of prognostic relevance in small cell lung cancer patients and to evaluate the possible association of the signalling pathway with the development of resistance
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Medicīna un farmācija; Medicīna; Veselības aprūpe*Health Care