Atšķirības insulta menedžmentā Somijā un Latvijā - Elfvengren, Sini Maaria (Latvijas Universitāte, 2022)
Insults ir pasaulē prominents nāves un invaliditātes cēlonis. Šī darba mērķis ir izpētīt insulta pārvaldības atšķirības starp divām ģeogrāfiski tuvām Eiropas valstīm – Somiju un Latviju. Neskatoties uz to, ka tās atrodas tuvu viena otrai un ievēro ļoti līdzīgas insulta pārvaldības vadlīnijas, pastāv atšķirības insulta iznākumā. Šis darbs apraksta insulta pārvaldības speciālistu viedokļus attiecīgajās valstīs, lai noteiktu atšķirības un līdzības insulta pārvaldībā starp Somiju un Latviju. Tika izmantotas kvalitatīvas izpētes metodes, lai iegūtu pilnīgu izpratni par insulta pārvaldības praksi attiecīgajās valstīs. Abās valstīs tika veiktas ekspertu intervijas, un tās tika izmantotas kā materiāls kvalitatīvam pētījumam. Šīs intervijas kalpoja par empīrisku materiālu, kas sastāv no audioierakstiem un vienas e-pasta intervijas, kuras visas tika veiktas daļēji strukturētā veidā. Literatūras pārskatā tika pētītas valstu vadlīnijas un iepriekšējie pētījumi šajā jomā, un tie tika izmantoti, lai veidotu sistēmu intervijām, kas balstīta uz būtiskiem tematiem. Kvalitatīvā satura analīze tika izmantota analītisko kategoriju veidošanā no savāktajiem datiem, kas ļāva atpazīt attiecīgās tēmas. Lielākās atšķirības insulta pārvaldībā Somijā un Latvijā tika atzītas saistībā ar rehabilitāciju, sociālo aprūpi, uzraudzību un ņemot vērā pacientu rehabilitācijas, sociālās aprūpes, uzraudzības izmaksas, ka arī izmaksas «no savas kabatas». Tika atzītas arī daudzas kopīgas problēmas, tostarp ģeogrāfiskās atšķirības, resursu trūkums un sekundārās profilakses ievērošana. Dažas jomas bija labi pārvaldītas arī abās valstīs, un tās bija akūta insulta ārstēšana un rehabilitācija. Rezultāti tika sniegti kā rakstiski apraksti, kā arī tie tika apkopoti tabulās.

Stroke is a prominent cause of death and disability in the world. This thesis aims to study the differences in stroke management between two geographically close European countries, Finland and Latvia. Despite being located close to each other, and following very similar guidelines for stroke management, differences in stroke outcomes exist. This thesis describes views of stroke management professionals in their respective countries, in order to identify differences and similarities in stroke management between Finland and Latvia. Qualitative research methods were utilized to gain thorough understanding about the practices of stroke management in these respective countries. Expert interviews were conducted in both countries, and used as the material for a qualitative study. These interviews served as the empirical material, consisting of audio-recorded interviews and one email interview, all conducted in a semi-structured manner. National guidelines and previous studies in the field were explored in the literature review, and used to form the framework for the interviews based on themes that arose as relevant. Qualitative content analysis was used in forming analytical categories from the collected data which allowed the recognition of relevant themes. Most prominent differences in stroke management between Finland and in Latvia were recognized considering rehabilitation, social care, follow-up and out-of-pocket costs for patients. Many shared challenges were recognized as well, including geographical differences, lack of resources and adherence to secondary prevention. A few areas presented also as well-managed in both countries, and those were acute treatment of stroke and content of rehabilitation. The results were presented as written descriptions as well as summarized in tables.
Differences in Stroke Management Between Finland and Latvia
Keywords: Medicīna; Stroke; Geographical differences; Inpatient & outpatient management; Rehabilitation; Healthcare resources