Slavinājuma konstruējums Plīnija Jaunākā darbā “Panegyricus ad Traianum” - Grīnberga, Jana (Latvijas Universitāte, 2016)
Grīnberga J. Slavinājums konstruējums Plīnija Jaunākā darbā: „Panegyricus ad Traianum”: bakalaura darbs. Rīga: LU, 2016. 52 lpp., 59.bibl. nos. Šī darba mērķis ir izpētīt, kā tiek īstenots slavinājuma konstruējums Plīnija Jaunākā Panegīrikā. Darba uzdevumi: apzinot tulkojumus un oriģināltekstu, izanalizēt un novērtēt kompozicionālo un leksisko materiālu, kas darbā tiek plaši izmantots dažādās kategorijās. Iegūstot priekšstatu par slavinājuma nozīmi, uzbūvi un izpratni retorikas teorijas kontekstā. Teorētiskajā daļā apskatīta retorikas teorija epideiktiskās runas kontekstā un leksiski semantiskā lauka teorija, bet praktiskā daļa balstīta slavinājuma runas analīzē. Apkopojot rezultātus, ir secināts, ka Plīnijs savu runu ir balstījis slavinājuma – nopēluma pretstatījumā, izmantojot epideiktiskai retorikai raksturīgās iezīmes.

Grīnberga J. Construction of Praise in „Panegyricus ad Traianum” by Pliny the Younger: bachelor work. Riga: LU, 2016. 52 pp., 59. bibl. title. The aim of this work is to explore the implementation of the construction of the praise in Pliny the Younger’s Panegyric. By studying translation and the original text, to analyze and evaluate the lexical, compositional material that is widely used in the work of the various categories. Terms of reference: gaining the idea of the importance of praise, structure and understanding, in the context of the rhetorical theory. The theoretical part views the theory of rhetoric in context of the epideictic speech and lexical semantic field theory, but practical part based on the analysis of the praising speech. Summarizing the results it is concluded that Pliny has based his speech on the contract of praise and blame, using the characteristics of epideictic rhetoric.
Construction of Praise in “Panegyricus ad Traianum” by Pliny the Younger
Keywords: Valodniecība; panegīriks; epideiktiskā runa; slavinājums – nopēlums; slavinājuma konstruējums; runas kompozīcija