Rehabilitācijas pasākumi pēc gūžas un ceļa locītavas endoprotezēšanas - Apanasjonoka, Marina (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir „ Rehabilitācijas pasākumi pēc gūžas un ceļa locītavas endoprotezēšanas”. Gūžas un ceļa locītavas endoprotezēšana notiek pēc slimības vai traumas rezultātā – bojātas vai traumētas locītavas izņemšanas un aizstāšanas ar mākslīgu. Rehabilitācijas pasākumi ieņem svarīgu lomu pacienta aprūpē un atveseļošanās procesā, nodrošinot individuālu pieeju pacienta problēmu risināšanā. Pacienta izglītošana rehabilitācijas etapā ir nepieciešama. Pētījuma mērķis ir noskaidrot rehabilitācijas pasākumus pēc gūžas un ceļa locītavas endoprotezēšanas reģionālās slimnīcas traumatoloģijas nodaļā. Pētījuma uzdevumi ir apkopot un analizēt literatūras avotus par rehabilitācijas pasākumiem pēc gūžas un ceļa locītavas endoprotezēšanas; analizēt Kalistas Rojas (( Callista Roy ) Kalifornijas Universitātes maģistra grāda māszinībās un doktora grāda socioloģijā ieguvēja) adaptācijas teoriju, saistībā ar pielietojumu bakalaura darbā; izstrādāt pētniecības darba instrumentu – interviju; veikt pilotpētījumu un pētījumu; apkopot un analizēt iegūtos datus; veikt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus. Pētījuma jautājums: Noskaidrot, kādi rehabilitācijas pasākumi tiek veikti traumatoloģijas nodaļā X slimnīcā pacientiem pēc gūžas un ceļa locītavas endoprotezēšanas? Pētījuma metode: Daļēji strukturēta intervija ar traumatoloģijas nodaļas pacientiem pēc gūžas un ceļa locītavas endoprotezēšanas. Datu iegūšanai izmantota intervija ar 12 jautājumiem. Pētījumā piedalījās 10 pacienti pēc gūžas un ceļa locītavas endoprotezēšanas. Pētījuma rezultāti tika aprakstīti un analizēti atbilstoši intervijas atbildēm. Pētījuma rezultātu analīze ļauj secināt, ka pēc gūžas un ceļa locītavas endoprotezēšanas, pacientiem nepieciešami rehabilitācijas pasākumi, kā arī aprūpes personāla izglītošana. Atslēgvārdi: endoprotezēšana, gūžas locītava, ceļa locītava, rehabilitācija, rehabilitācijas pasākumi.

The theme of The Bachelor's thesis is "rehabilitation measures after endoprosthetics of the hip and knee joints". Endoprosthetics of the hip and knee joints occurs after the disease or as a result of trauma – removal and replacement of a damaged or traumatized joint with an artificial one. Rehabilitation measures play an important role in the care and recovery of the patient, providing an individual approach to solving the patient's problems. Education of the patient at the stage of rehabilitation is necessary. The purpose of the study is to clarify the rehabilitation measures after endoprosthetics of the hip and knee joints in the Traumatology Department of the Regional Hospital. The tasks of the study are to collect and analyze literature sources on rehabilitation measures after hip and knee arthroplasty; to analyze the adaptation theory of Callista Roy (winner of the master's degree in nursing and doctorate in sociology from the University of California ) in relation to the application in The Bachelor's thesis; to develop a research tool – interview; to conduct; collect and analyze the data obtained; make conclusions and develop proposals. Study question: what rehabilitation measures are carried out in the Traumatology Department X hospital for patients after endoprosthetics of the hip and knee joints? Method of research: semi-structured interview with patients of the Traumatology department after endoprosthetics of the hip and knee joints. An interview with 12 questions was used to obtain the data. The study involved 10 patients after hip and knee arthroplasty. The results of the study were described and analyzed according to the interview responses. Analysis of the results of the study allows us to conclude that after endoprosthetics of the hip and knee joints, patients need rehabilitation measures, as well as education of Nursing Personnel. Keywords: endoprosthetics, hip joint, knee joint, rehabilitation, rehabilitation measures.
Rehabilitation measures after endoprosthetics of the hip and knee joints
Keywords: Medicīna; endoprotezēšana; gūžas locītava; ceļa locītava; rehabilitācija; rehabilitācijas pasākumi