Periodontīta vakcīnas prototipa izveide, kas balstīta uz augu vīrusu vīrusam līdzīgo daļiņu tehnoloģijas - Pečorina, Terēza (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba merķis bija izveidot peridontīta vakcīnas prototipu, kas balstīts gan uz dažādas morfoloģijas (filamentālas un ikozahedrālas) vīrusam līdzīgajām daļiņām (VLP), gan antigēna prezentācijas metodēm (ģenētiskas un ķīmiski konjugētas). Darba gaitā uz kartupeļu vīrusa M (PVM) apvlak proteīna bāzes tika izveidotas trīs konstrukcijas - divas (tiešā un mozaīkas) ar C-galā ģenētiski pievienotu Porphyromonas gingivalis peptidilarginīna deimināzi (PPAD) un ķīmiski konjugētu, savukārt uz baklažānu mozaīkas vīrusa (EMV) VLP bāzes tika izveidotas divass konstrukcijas (tiešā un mozaīkas) ar C-galā ģenētiski pievienotu PPAD. Pēc ģenētisko konstrukciju ekspresijas un to attīrīšanas, tikai mozaīkas konstrukcijas veidoja VLP. Uzsāktajos imunizācijas eksperimentos tika izmantotas abas mozaīkas konstrukcijas, kā arī pie PVM VLP ķīmiski konjugētais PPAD

The aim of the master's thesis was to create a prototype of the peridontitis protein that was based on both the virus-like components (VLP) of different morphologies (filamentous and icosahedral) and antigen presentation methods (genetic and chemical conjugates). In the course of the work, three constructs were created on the basis of the potato virus M (PVM) coat protein - two (direct and mosaic) with genetically added Porphyromonas gingivalis peptidylarginine deiminase (PPAD) at the C-end and chemically conjugated, stand out on the basis of eggplant mottle virus (EMV) VLP two constructs (direct and mosaic) with PPAD genetically added at the C-terminus were generated. After expressing and purifying the genetic constructs, only the mosaic constructs formed VLPs. The initial immunization experiments used both mosaic constructs as well as the VLP chemically conjugated PPAD to PVM
Development of prototype Periodontitis vaccine based of plant veirus veirus - like particle technology
Keywords: Farmācija; periodontīts; vīrusam līdzīgās daļiņas; Porphyromonas gingivalis; kartupeļu vīruss M; baklažānu mozaīkas vīruss