Vēsturiskais un teoloģiskais fons eksorcisma iekļaušanai kristību rituālā Baznīcā III gs. - Gaļperns, Aleksejs (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī darba nosaukums ir “Vēsturiskais un teoloģiskais fons eksorcisma iekļaušanai kristību rituālā Baznīcā III gs.”. Šajā darbā uzmanība ir veltīta eksorcisma iekļaušanai kristību rituālā Baznīcā III gadsimtā. Tajā tiek izvirzīta tēze, ka par teoloģisko priekšnoteikumu eksorcisma iekļaušanai kristību rituālā Baznīcā III gadsimtā kalpo dihotomijas svētais-dēmoniskais attīstība, kas sadalīja pasauli un skāra katru cilvēku. Darbā galvenokārt tiek izmantota vēsturiski kritiskā metode. Darbs sastāv no trim daļām. Pirmajā daļā demonoloģija un eksorcisms tiek aplūkoti no mūsdienu reliģijas pētnieku viedokļa, kā arī tiek veikta vārda eksorkizo (eksorcisms) un tā pielietojuma Jaunajā derībā semantiskā analīze. Otrajā daļā tiek analizēti teoloģiskie priekšstati par dēmoniem un eksorcismu zoroastrismā, grieķu-romiešu kultūrā un jūdaismā, tie tiek salīdzināti ar demonoloģiju un eksorcismu, kādi tie atklājas kristiešu literatūrā. Trešajā daļā no vēsturiskā un teoloģiskā viedokļa tiek analizēts eksorcisms kā daļa no kristību rituāla III gadsimtā un izdarīti secinājumi par tā rašanās priekšnoteikumiem. Tiek izdarīts secinājums, ka par teoloģisko priekšnoteikumu tam, ka kristību rituālā III gadsimtā tika iekļauts eksorcisms, ir pasauli sadalošās dihotomijas svētais-dēmoniskais pastāvēšana.

The title of this paper is "The historical and theological prerequisites for the appearance of exorcism in the ritual of baptism in the 3rd century Church ". In this work the attention is devoted to the inclusion of exorcism in the ritual of baptism in the 3rd century Church. The thesis of this paper is that the prerequisite of the appearance of exorcism in the ritual of baptism in the 3rd century Church is the development of the dichotomy between sacred and demonic that divides the world and affects each person. The historical critical method is taken as the basis. The paper consists of three main parts. The first part explores demonology and exorcism as viewed in the modern religious studies, includes the semantic analysis of the word eksorkizo (exorcism) as well as its usage in the New Testament, examines the views on exorcism in the 3rd century Church. The second part explores the theological views on demons and exorcism in zoroastrianism, Greek-Roman culture and in Judaism, which are further compared to demonology and exorcism in Christian literature. The third part analyses exorcism from the historical and theological point of view as a part of the baptism ritual in the 3rd century Church and the prerequisite of its appearance is discovered. The conclusion of this paper is that the prerequisite for the appearance of exorcism in the ritual of baptism in the 3rd century Church is the development of the world dividing dichotomy between the sacred and the demonic.
The historical and theological prerequisites of exorcism in the ritual of baptism in the 3rd century Church
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; eksorcisms; dēmons; kristību rituāls Baznīcā III gadsimtā; zoroastrisms; grieķu-romiešu kultūra