Iedzīvotāju ienākuma nodokļa progresīvo likmju ieviešanas iespējas Latvijā - Buķe, Gita (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba nosaukums „Iedzīvotāju ienākuma nodokļa progresīvo likmju ieviešanas iespējas Latvijā”. Maģistra darba mērķis ir izanalizēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa sistēmu Latvijā salīdzinot ar citām Eiropas valstīm un izskatīt tās pilnveidošanas iespējas, kā arī izsekot iedzīvotāju ienākumu deklarēšanas problēmām Latvijā un deklarēšanās pilnveidošanas iespējām. Pirmajā nodaļā skaidrota nodokļu būtība, veidi un funkcijas un nodokļus raksturojošie rādītāji, un raksturoti ieņēmumi valsts budžetā. Tiek analizēta iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumdošanas bāze. Darba otrajā nodaļā autore pievērsusi uzmanību ienākuma nodokļu likmju analīzei, sīkāk tiek analizētas ienākuma nodokļa problēmas un minēti pasākumi to risināšanā un optimizēšanā. Trešā nodaļā analizēta pastāvošā iedzīvotāju ienākumu deklarēšanas sistēma, formulētas galvenā problēmas. Ceturtajā nodaļā apskatīta sākumdeklarēšana, kā viens no iedzīvotāju ienākumu deklarēšanas variantiem, izsekots šī projekta attīstībai Latvijas likumdošanā, izstrādāti priekšlikumi projekta pilnveidošanā. Darba piektajā nodaļā tiek raksturots valsts pārvaldes modernizācijas projekts, tam atbilstošā e-pārvaldes izveide, kā arī elektroniskā pakalpojuma-ienākumu deklarēšanas ieviešana. Noslēgumā apkopoti pētījuma rezultātā iegūtie galvenie secinājumi un priekšlikumi.

The topic of Master thesis is “Potential Implementation of Personal Progressive Income Tax Rate in Latvia”. The aim of the job is to analyze the system of applying of personal income tax rate in Latvia by comparing it with similar systems of other European countries. Also the Master thesis determines problems of personal income tax declaration in Latvia and suggests possible ways of improving the system. The first section is devoted to explanation of the structure of tax at all, it’s ways and functions. Also the first part of Master thesis reveals the nature of governments income and analyses the legislation related with personal income tax in Latvia. In the second part author pays attention to analyzes of income tax rates. In details there are examined income tax rate problems and suggested ways of optimizing them. In the third part it is analyzed current personal income tax rate declaration system and named it’s main problems. The forth part is devoted to describing of a first time declaration as a way of personal income declaration as well as to showing the development of implementation of this project. Also there are created proposals to improve the tax declaration system. In the final section it is described the modernization project of governments administration – creation of e-administration and implementation of the online income declaration. At the end of the job there are summarized conclusions of the job and given few proposals to improve the system.
Potential Implementation of Personal Progressive Income Tax Rate in Latvia
Keywords: Ekonomika