Semantisko portālu saskarņu izveide izmantojot Sampo-UI - Smilga, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2025)
Šis bakalaura darbs ir par Sampo-UI ietvara izmantošanu saskarņu veidošanai, izmantojot dažādu avotu un dažādu sarežģītību datus, izdarot secinājumus gan par ietvara priekšrocībām, gan par problēmām, ar kurām var saskarties veidojot projektu izmantojot Sampo-UI ietvaru. Darba temats ir par mūsdienīgu risinājumu atvērto datu vizualizācijai – Sampo-UI. Darbā tiek aprakstīts šis risinājums, tā arhitektūra, datu meklēšanas veidi, kā arī izskaidroti lietotāja mijiedarbības procesi ar platformu – kā notiek datu apskate, meklēšana un specifiskas informācijas atlasīšana. Praktiskajā darba daļā tiek izveidoti vairāki semantisko datu portāli, kur katrā tiek izmantotas datu kopas no dažādiem atvērto datu avotiem. Katrs portāls tiek aprakstīts - kur dati tika paņemti, kā tika mainīts Sampo-UI ietvara kods, lai tas spētu izlasīt jaunās datu kopas, un kādas problēmas un neskaidrības tika atrastas.Bakalaura darba noslēgumā tiek aprakstīti galvenie secinājumi un rezultāti, veicot šo darbu. Darbs sastāv no 3 nodaļām, 6 apakšnodaļām un 15 informācijas avotiem.

This bachelor thesis is about using the Sampo-UI framework to build interfaces using data from different sources and of different complexity, concluding both the advantages of the framework and the challenges that can be faced when building a project using the Sampo-UI framework. The topic of the thesis is about Sampo-UI, a state-of-art solution for open data visualisation. The work describes the solution, its architecture, the ways of searching data and explains the processes of user interaction with the platform- how data is viewed, searched and specific information is selected. In the practical part of this work, several portals are created, each using separate datasets from different open data sources. Each portal is described - where the data was taken from, how the Sampo-UI framework code was modified to read the new datasets and what problems and ambiguties were found. The main conclusions and results of this work are described at the end of the thesis. The thesis consists of 3 chapters, 6 sub-chapters and 15 sources of information.
Creating a semantic portal interfaces using Sampo-UI
Keywords: Datorzinātne; Sampo-UI; semantiskie portāli; saistītie atvērtie dati; filtrēšana; meklēšana