Apmierinātības ar pāra attiecībām, savu un partneres/partnera uztverto personības iezīmju un komunikācijas pārī savstarpējās saistības gados jauniem pieaugušajiem - Bikova, Beāte (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis ir izvērtēt saistību starp apmierinātību ar partnerattiecībām ar savām un partnera/partneres uztvertajām personības iezīmēm un komunikāciju gados jauniem pieaugušajiem. Papildus tika noskaidrots, vai atšķirības starp savām un partnera/partneres uztvertajām personības iezīmēm ir saistītas ar apmierinātību ar pāra attiecībām un komunikāciju un kā savas un partnera/partneres uztvertās personības iezīmes, atšķirības labvēlīguma iezīmē un komunikācija prognozē apmierinātību ar pāra attiecībām. Pētījumā piedalījās 117 respondenti vecumā no 18 līdz 25 gadiem, 67 sievietes, 50 vīrieši, kuri ir pāra attiecībās no 1 gada līdz 3 gadiem, dzīvo kopā, un kuriem nav bērnu. Darba ietvaros izmantotas šādas aptaujas: aptauja demogrāfisko datu noskaidrošanai; „Attiecību novērtējuma skala” (Relationship Assessment Scale, RAS, Henrick, 1988); „Lielais Piecinieks” (Big Five Inventory, BFI, John & Srivastava, 1999); „Komunikācijas pāra attiecībās pašnovērtēšanas skala” (Scale of Self-perceived Communication in the Couple Relationship, SCCR, Iglesias-García et al., 2019). Korelāciju analīze atklāja ka, pastāv pozitīvas saistība starp atvērtību, apzinīgumu, ekstraversiju, labvēlīgumu, un negatīva saistība starp neirotismu ar apmierinātību ar partnerattiecībām un pozitīvu komunikāciju. Līdzīgas saistības pastāv arī starp partnera/partneres personības iezīmēm un apmierinātību ar partnerattiecībām. Pozitīva komunikācija pozitīvi, negatīva komunikācija negatīvi saistīta ar apmierinātību ar partnerattiecībām. Negatīva komunikācija negatīvi saistīta ar atvērtību, apzinīgumu, ekstraversiju, labvēlīgumu, pozitīvi ar neirotismu. Pozitīva komunikācija pozitīvi saistīta ar partnera labvēlīgumu, partnera atvērtību, partnera apzinīgumu. Negatīva komunikācija negatīvi saistīta ar partnera atvērtību, partnera apzinīgumu, partnera labvēlīgumu. Atšķirība labvēlīguma iezīmē ir negatīvi saistīta ar apmierinātību ar partnerattiecībām un pozitīvu komunikāciju. Vislielākais pienesums, prognozējot apmierinātību ar pāra attiecībām, ir pozitīvai komunikācijai, tai pievienojas negatīva komunikācija, partnera neirotisms, partnera atvērtība, savs neirotisms un partnera apzinīgums. Jo vairāk pozitīvās komunikācijas un mazāk negatīvās komunikācijas pāra attiecībās, jo mazāk izteikts partnera/partneres neirotisms un vairāk izteikta atvērtība, apzinīgums un mazāk izteikts savs neirotisms, jo lielāka apmierinātība ar pāra attiecībām.

The aim of this study is to examine the relationships between satisfaction with partner relationships, self and partner perceived personality traits and communication in young adults. In addition, it was examined whether differences between own and partner perceived personality traits are related to satisfaction with relationships and communication, and how own and partner perceived personality traits, differences in agreeableness and communication predict satisfaction with relationships. The study involved 117 respondents aged 18-25 years, 67 women, 50 men, who have been in a couple relationship from 1 to 3 years, live together and have no children. The following questionnaires were used: Demographic data questionnaire; Relationship Assessment Scale (RAS, Henrick, 1988); Big Five Inventory (BFI, John & Srivastava, 1999); Scale of Self-perceived Communication in the Couple Relationship (SCCR, Iglesias-García et al. , 2019). Correlation analyses revealed that there were positive relation between openness, conscientiousness, extraversion, agreeableness, and a negative relation between neuroticism satisfaction with the partnership and positive communication. Similar relation between partner personality traits and satisfaction with the partnership. Positive communication is positively, negative communication is negatively related to satisfaction with the partnership. Negative communication is negatively related to openness, conscientiousness, extraversion, agreeableness, and positively related to neuroticism. Positive communication is positively related to partner agreeableness, partner openness, partner conscientiousness. Negative communication is negatively related to partner openness, partner conscientiousness, partner agreeableness. A difference in agreeableness is negatively related with satisfaction with partnership and positive communication. Positive communication contributes the most for predicting satisfaction with the couple relationship, followed by negative communication, partner neuroticism, partner openness, own neuroticism and partner conscientiousness. The more positive communication and less negative communication in the relationship, the less pronounced partner neuroticism and the more pronounced openness, conscientiousness and less pronounced own neuroticism, the higher the satisfaction with the relationship.
Relationships between satisfaction with partner relationships, self and partner perceived personality traits and communication in young adult
Keywords: Psiholoģija; apmierinātība ar partnerattiecībām; negatīva komunikācija; pozitīva komunikācija; personības iezīmes