Parvovīrusa B19, cilvēka herpesvīrusa-6 un herpesvīrusa-7 infekcijas iespējamā iesaiste fibromialģijas attīstībā - Zazerska, Zane (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā tiek pētīts vai parvovīruss B19, cilvēka herpesvīruss - 6 un cilvēka herpesvīruss-7 infekcijas varētu būs saistāmas ar fibromialģijas etioloģiju un patoģenēzi. Pētījumā iesaistīti 56 pacienti, kam diagnosticēta fibromialģija un 50 praktiski veseli indivīdi kā kontroles grupa. Pētījuma laikā no pacientu un praktiski veselu indivīdu asinīm un šūnām brīvas plazmas izdalīja DNS un no PBMC izdalīja RNS. Izdalītajā DNS pārbaudīja B19, HHV-6 un HHV-7 genomu klātbūtni izmantojot nPĶR. Noteica vīrusu slodzi ar reālā laika PĶR un specifisko B19 IgG un IgM, HHV-6 IgG un HHV-7 IgG klases antivielu klātbūtni plazmā ar komerciāli pieejamiem komplektiem. Noteica B19 NS1 un HHV-6 U89/90 gēnu ekspresiju ar RT-PĶR un HHV-6 p41 un gB antigēnu ekspresiju PBMC izmantojot imūnfluorescento analīzi. Fibromialģijas pacientiem noteica pro-iekaisuma citokīnu (TNF-α, IL-6 un IL-12) līmeni plazmā. B19, HHV-6 un HHV-7 specifiskās IgG klases antivielas plaši sastopamas fibromialģijas (76.8%, 83.9%, 82.1%) un kontroles grupas indivīdiem (68.0%, 78.0%, 82.0%). B19 IgM specifiskās klases antivielas atrastas 8 (14.3%) pacientiem. 48 (85.7%) pacientiem konstatēta B19, HHV-6 un/vai HHV-7 vīrusu persistenta infekcija. B19, HHV-6 un HHV-7 vīrusu vidējā slodze fibromialģijas pacientiem: 487.1±126.10, 1013.34±832.91 un 314.13±76.17 kopijas/106 šūnu respektīvi, bet kontroles grupas indivīdiem: <10, 125.5±99.21 un 165.23±62.56 kopijas/106 šūnu. HHV-6 U89/90(IE) gēna klātbūtne konstatēta 14 un B19 NS1 6 vīrus pozitīvajiem pacientiem. HHV-6 p41(E) un gB(L) antigēnu ekspresija konstatēta 10 (45.5%) pacientiem. TNF-α vidējais līmenis pacientu plazmā bija 32.63 ± 15,97 pg/ml, IL-6 - 4.7±2.40 pg/ml un IL-12(p70) - 3.5 ± 1.50 pg/ml. Pētījuma rezultāti parāda, ka fibromialģijas pacientiem konstatētas aktīvas B19, HHV-6 un HHV-7 vīrusu infekcijas, kas norāda uz iespējamo šo vīrusu iesaisti fibromialģijas attīstībā. Pro-iekaisuma citokīnu paaugstināts līmenis norāda, ka fibromialģijas pacientiem ir traucēta imūnsistēmas darbība un parāda B19, HHV-6 un HHV-7 vīrusu imūnmodulējošās spējas

Master's thesis is about parvovirus B19, human herpes virus - 6 and human herpes virus -7 infection possible involvement in fibromyalgia etiology and pathogenesis. In this study were included 56 patients diagnosed with fibromyalgia and 50 practically healthy individuals as a control group. During the study from patients and practically healthy individuals blood and cell-free blood plasma was isolated DNA and from PBMC was isolated RNA. B19, HHV-6 and HHV-7 genome sequence presence were detected using nPCR. Viral load was determined by real-time PCR, B19-specific IgG and IgM, HHV-6 IgG and HHV-7 IgG class antibodies in plasma with commercially available kits. B19 NS1 and HHV-6 U89/90 gene expression were detected by RT-PCR and HHV-6 P41 and gB antigens expression in PBMC using immunofluorescence analysis. Pro-inflammatory cytokines (TNF-α, IL-6 and IL-12) levels were established in plasma of fibromyalgia patients. B19, HHV-6 and HHV-7 specific IgG class antibodies are widespread in fibromyalgia pateints (76.8%, 83.9%, 82.1%) and control subjects (68.0%, 78.0%, 82.0%). B19-specific IgM class antibodies were found in 8 (14.3%) patients. B19, HHV-6 and/or HHV-7 persistent viral infection was found in 48 (85.7%) patient. B19, HHV-6 and HHV-7 virus average load of fibromyalgia patients: 487.1 ± 126.10, 1013.34 ± 832.91 and 314.13 ± 76.17 copies/106 per cell respectively, while control subjects <10, 125.5 ± 99.21 and 165.23 ± 62.56 copies/106 per cell. HHV-6 U89/90(IE) gene was detected in 14 and B19 NS1 gene in 4 virus positive patients. HHV-6 P41(E) and gB(L) antigens expression found in 10 (45.5%) patients. Average TNF-α level in patients plasma was 32.63 ± 15.97 pg/ml, IL-6 - 4.7 ± 2.40 pg/ml and IL-12 (p70)- 3.50 ± 1.50 pg/ml. The research results shows that fibromyalgia patients found active B19, HHV-6 and HHV-7 virus infection, which indicates the possible involvement of these viruses in the development of fibromyalgia. Pro-inflammatory cytokines elevated levels indicate that fibromyalgia patients have impaired immune function and shows B19, HHV-6 and HHV7 virus immunomodulatory capabilities
Parvovirus B19, human herpesvirus-6 and herpesvirus-7 infection possible involvement in the development of fibromyalgia
Keywords: Bioloģija; B19; HHV-6; HHV-7; Fibromialģija