Acs akomodācijas un verģences objektīvie mērījumi pēc virtuālās realitātes ierīces spēļu lietošanas - Sumarokova, Aļona (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 41 lappusēm. Tas satur 17 attēlus un 59 atsauces. Darba mērķis ir izpētīt virtuālās realitātes ietekmi uz acs akomodācijas un verģences objektīvajiem mērījumiem. Dalībnieki piedalījās 20 minūšu ilgā Beat Saber spēles sesijā virtuālā realitātē. Akomodācijas un verģences atbildes izmaiņas novērtētas, izmantojot objektīvo mērīšanas ierīci PowerRef 3 pirms un pēc spēles. Tika konstatētas statistiski nozīmīgas akomodācijas atbildes izmaiņas – samazināšanās tālumā un palielināšanās tuvumā. Verģences leņķa samazināšanās un akomodācijas mikrofluktuāciju palielināšanās nebija statistiski nozīmīgas. Rezultāti norāda uz objektīvu mērīšanas metožu nepieciešamību turpmākajos pētījumos, lai labāk salīdzinātu rezultātus un izprastu virtuālās realitātes ietekmi.

The bachelor's thesis, written in Latvian on 41 pages. It contains 17 figures and 59 references. The aim is to investigate the impact of virtual reality on the objective measurements of eye accommodation and vergence. Participants took part in a 20-minute Beat Saber gaming session in a virtual reality. Changes in accommodation and vergence responses were assessed using the objective measuring device PowerRef 3 before and after the game. Statistically significant changes were observed in accommodation responses – decreased at distance and increased at near. However, the decrease in vergence angle and increase in accommodation microfluctuations were not statistically significant. The results point to the need for objective measurement methods in future research to better compare outcomes and understand the effects of virtual reality.
Objective Measurements of Eye Accommodation and Vergence after Virtual Reality Gameplay
Keywords: Fizika; virtuāla realitāte; tuvuma triāde; akomodācija; verģence; mikrofluktuācijas