Projekts: Grāmatvedības ārpakalpojumu uzņēmuma SIA "Zīles grāmatvedība" izveidošana. - Zīle, Eva (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba ietvaros tika izstrādāts projekta darbs: ārpakalpojumu grāmatvedības uzņēmuma SIA “Zīles grāmatvedība” izveidošana. Mērķis ir izveidot grāmatvedības ārpakalpojumu uzņēmumu, kurš spēs "izdzīvot" jau piesātinātajā ārpakalpojumu grāmatvedības tirgū, piesaistot nepieciešamo klientu skaitu saimnieciskās darbības nodrošināšanai, un, protams, peļņas gūšanai. Grāmatvedības pakalpojumi tiks sniegti ik vienam, kam būs šāda nepieciešamība, jo uzņēmums plāno sniegt savus pakalpojumus ik vienam Latvijas komersanta veidam, kā arī privātpersonām. Ārpakalpojumu sniedzēju cenu amplitūda ir liela, un tas liek domāt, ka pakalpojumu kvalitāte ir atšķirīga. Uzņēmumiem, kas izvēlās ārpakalpojumus svarīgākie aspekti ir augsta pakalpojumu kvalitāte un izdevīga pakalpojuma cena, tādēļ uzņēmums "Zīles grāmatvedība" vēlas apvienot šīs divas lietas. Izvērtējot Latvijā pieejamās komercsabiedrības formas, kā atbilstošākā uzņēmumam "Zīles grāmatvedība"ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA), jo tās minimālais pamatkapitāls nav ļoti liels, var dibināt viens dibinātājs, un kā vēl viens plus ir tas, ka SIA ir slēgta sabiedrība, kā arī tās daļas nav publiskās apgrozības objekts. Arī atbildība ir ierobežota, un uzņēmuma dibinātājam nav jāatbild ar visu savu mantu.Valsts nodeva par SIA reģistrāciju 150,00 EUR, maksa par publikāciju „Latvijas Vēstnesī” 27,03 EUR, dokumentu izskatīšanas termiņš: 1-3 darba dienas. Tiek plānots, ka darbības uzsākšanai nepieciešamais pamatkapitāls būs 10’000 EUR, un tas veidos uzņēmuma1000 kapitāla daļas, un katras daļas nominālvērtība būs 10 EUR. Uzņēmuma pamatkapitālā mantiskie ieguldījumi netiks veikti.Šo ieguldījumu veiks vienīgā īpašniece no saviem personiskajiem līdzekļiem, kas tiks apmaksāts pilnībā līdz sabiedrības reģistrācijas pieteikuma iesniegšanai Uzņēmumu reģistrā, līdz ar to līdzdalība pamatkapitālā sastādīs 100%. Īpašniece pārstāvēs uzņēmumu bez ierobežojumiem, kā arī pildīs valdes locekļa pienākumus. Autore plāno, ka sākumā galvenais noieta tirgus varētu būt Rīga un Rīgas reģions, tādēļ svarīgi izvēlēties īsto vietu. Izvēloties starp šī brīža piedāvājumiem autore izvēlējās biroja telpas īrēt Briāna ielā 9a-2, ēkas trešajā stāvā. Biroja telpas platība būs 50 m2, kas ir pietiekami, lai tajā varētu ērti strādāt paši darbinieki, kā arī pieņemt klientus. Svarīgākā ir uzņēmuma komanda jeb darbinieki, kas veiks šo grāmatvedības uzskaiti, tādēļ ir svarīgi izvērtēt katra darbinieka pienākumus un atbildību, kā arī izvērtēt nepieciešamo iepriekšējo pieredzi un izglītību. Plānots, ka uzņēmuma pirmajā pastāvēšanas gadā tiks nodarbināti trīs darbinieki, kas būs uzņēmuma vadītāja, kas šajā gadījumā būs arī uzņēmuma īpašniece, galvenā grāmatvede un grāmatvedis. Katram darbiniekam tiks izplānoti attiecīgie pienākumi. Plānots, ka otrajā darbības gadā uzņēmumam pieaugs apgrozījums, un būs nepieciešams pieņemt darbā grāmatveža palīgu.

The project work was developed within the framework of the Master’s thesis: establishing an accounting outsourcing company “Zīles grāmatvedība” Ltd. The objective is to establish an accounting outsourcing company which will be capable to „survive” in the already saturated accounting and outsourcing market by way of attracting the required number of customers in order to ensure the commercial activity and, of course, to gain profit. The accounting services will be provided to everybody who will need them in view the company intends to render its services to any type of merchant as well as to individuals. The range of the prices offered by the outsourced service providers is wide and this makes us think that the quality for services varies. The main aspects for the enterprises who opt for the outsourced services, are the high quality of the service and the favourable price for the service therefore the company "Zīles grāmatvedība" wishes to combine both these things. When reviewing the types of commercial companies in Latvia, the limited liability company (SIA) is the most appropriate form for the company because the minimum equity capital is not very big, it can be founded by a sole founder and another plus point is SIA being a closed company as well as its shares are not publicly traded. Moreover, the liability is limited and the founder of the company is not liable with all his own property. The state fee for registration of Limited liability company is 150,00 EUR, charge for publication in „Latvijas Vēstnesis” is 27,03 EUR, the documents are reviewed in 1-3 working days. It is planned that the necessary equity capital for the commencement of business activity will be 10’000 EUR and it will consist of 1000 shares, and the nominal value of each share will be 10 EUR. The capital contributions to the equity capital of the company will not be made. This contribution will be made by the sole owner from her personal funds that will be completely repaid until the date of submission of the registration application to the Register of Enterprises thus the share in the equity capital will be of 100%. The owner will represent the company without any restrictions as well as she will act as a Board member. The author prognosticates that in the beginning the main sales market could be Riga and Riga district therefore it is essential to select the right place. The author has reviewed the current offersand selected the rental premises at Briāna street 9a-2, on the 3rd floor of the building. The office space will be 50 m2 that is sufficient to create a comfortable workplace for the employees as well as to accept the customers. The greatest company’s asset is its team or employees who will deal with above accountancy therefore it is important to assess the responsibilities and liabilities of each employee as well as to evaluate the required previous experience and education.
Project: Establishing an accounting outsourcing company "Zīles grāmatvedība" Ltd
Keywords: Finanses un kredīts; projekts; uzņēmuma dibināšana; ārpakalpojumi; grāmatvedība; kvalitatīvs pakalpojums