Emocionālā intelekta sekmēšana 5-6 gadu vecu bērnu pašregulācijas prasmju uzlabošanai pirmsskolas izglītības iestādē - Aleksejeva, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba tēma: “Emocionāla intelekta sekmēšana 5-6 gadu vecu bērnu pašregulācijas prasmju uzlabošanai pirmsskolas izglītības iestādē”. Kvalifikācijas darba autore: Jūlija Aleksejeva. Kvalifikācijas darbs sastāv no 48 lappusēm, 3 tabulām, 5 attēliem, 9 pielikumiem, 19 literatūras avotiem. Kvalifikācijas darba mērķis: analizēt, kā pedagoģiskā procesā ar vingrinājumu palīdzību var attīstīt 5-6 gadu vecu bērniem emocionālo intelektu un pašregulācijas prasmes. Kvalifikācijas darba uzdevumi: •Izpētīt un analizēt teorētiskas atziņas par emocionālā intelektu jēdzienu. •Analizēt, kā pašregulācijas prasmes saistītas ar emocionālo intelektu. •Veikt pētījumu un organizēt aktivitātes un vingrinājumus emocionāla intelekta sekmēšanai un pašregulācijas prasmju attīstībai pirmsskolas izglītības iestādē. •Pētījuma rezultātā izstrādāt praktiskus ieteikumus pedagogiem, kā var sekmēt emocionālo intelektu un pašregulācijas attīstību pirmsskolas izglītības iestādē. Pētījuma laikā iegūtie secinājumi Katru dienu, veltot laiku bērna emocionālā intelekta un pašregulācijas prasmju attīstībai, bērni sāk justies drošāk, izjūt pārliecību pār sevi, sāk saprast sevi. Minētās prasmes ir jāpamana, jāuzklausa, jādod laiku to attīstībai, kā rezultātā bērns varēs pieņemt pareizo lēmumu ar pieauguša atbalstu vai patstāvīgi. Nodarbojoties ar bērnu, arī pieaugušais mācās saprast savas emocijas, spēj tās regulēt. Atslēgvārdi: emocionālais intelekts, emociju veidi, pašregulācijas prasmes, sadarbība, vingrinājumi un aktivitātes prasmju uzlabošanai.

The subject of the qualification work: "Promoting emotional intelligence to improve the self–regulation skills of 5-6–year–old children in a preschool educational institution". Author of the qualification work: Jūlija Aleksejeva. The qualification work consists of 48 pages, 3 tables, 5 pictures, 9 appendices, 19 literature sources. The purpose of the qualification work: to analyse how the emotional intelligence and self–regulation skills of 5-6–year–old children can be developed with the help of exercises in the pedagogical process. Qualification tasks: •To study and analyse theoretical knowledge about the concept of emotional intelligence. •Analyse how self–regulation skills are related to emotional intelligence. •Conduct research and organize activities and exercises for the promotion of emotional intelligence and the development of self–regulation skills in a preschool educational institution. •As a result of the research, develop practical recommendations for educators on how to promote the development of emotional intelligence and self–regulation in a preschool educational institution. During the research it was concluded that: Every day, devoting time to the development of the child's emotional intelligence and self–regulation skills – children begin to feel safer, feel self–confidence, begin to understand themselves. The mentioned skills must be noticed, listened to, given time for their development, as a result of which the child will be able to make the right decision with the support of an adult or independently. By working with a child, an adult also learns to understand his emotions, is able to regulate them. Keywords: emotional intelligence, types of emotions, self–regulation skills, cooperation, exercises and activities to improve skills.
Promoting emotional intelligence to improve the self-regulation skills of 5-6 year old children in a pre-school educational institution
Keywords: Izglītības zinātnes; emocionālais intelekts; emociju veidi; pašregulācijas prasmes; sadarbība; vingrinājumi un aktivitātes prasmju uzlabošanai