Cenu noapaļošana, atsakoties no 1 un 2 centu monētām Latvijā - Ozoliņš, Arnis (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba autors ir Arnis Ozoliņš, darba tēma ir cenu noapaļošana, atsakoties no 1 un 2 centu monētām Latvijā. Zinātniskais vadītājs ir Daira Barānova. Bakalaura darbā analizēta pirkuma gala summas noapaļošana. Bakalaura darba mērķis ir analizēt noapaļošanas ieviešanas iespējas Latvijā, pieredzi citās valstīs, izstrādāt iespējamo problēmu risinājumus. Darbā ir analizēta citu valstu pieredze, situācija Latvijā un iespējamā noapaļošanas ieviešana. Rezultātā secināts, ka noapaļošana ir efektīvs veids pastāvošo problēmu, skaidrās naudas jomā, risināšanai. Darba autors mērķa sasniegšanai veica eksperimentu, un rezultātā secina, ka noapaļošanas ieviešanai nepastāv būtiska ietekme uz atsevišķu preču cenu izmaiņām. Darbs sastāv no 3 daļām, izklāstīts 62 lappusēs, iekļauta 1 tabula, 15 attēli, izmantoti 67 informācijas avoti.

The author of the bachelor thesis is Arnis Ozoliņš, the subject is Price Rounding by Renouncing 1 and 2 Cent Coins in Latvia. The supervisor is Daira Barānova. Bachelor thesis analyzes the rounding of the final amount of the purchase. The aim of the bachelor thesis is to analyze the possibilities of rounding in Latvia, experience in other countries, to develop solutions for possible problems. The paper analyzes the experience of other countries, the situation in Latvia and the implementation of possible rounding. As a result, it has been concluded that rounding is an effective way of solving existing problems in the area of cash. The author of the work carried out an experiment to achieve the goal, and as a result concludes that the implementation of rounding has no significant impact on the price changes of certain goods. The work consists of 3 parts, presented on 62 pages, contains 1 table, 15 pictures, 67 sources of information.
Price Rounding by Renouncing 1 and 2 Cent Coins in Latvia
Keywords: Ekonomika; noapaļošana; eiro; centi; monētas; izmaksas