Straumes mērījumi un piekrastes hidrodinamikas modelēšana Liepājas ostas apkārtnē - Valainis, Aigars (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbs satur straumes mērījumu, kas veikti ar akustisko Doplera straumes profilētāju (ADCP) pie Liepājas ostas 2006. gada rudenī, analīzi. Mērījumi tika veikti krasta aizsardzības inženierprojekta ietvaros. Tie izdarīti mazā dziļumā (5-10 m) un spēcīgas viļņošanas apstākļos. No novērojumu sērijām tika iegūtā straumes ātruma vidējā vērtība, kas tālāk pētīta ar progresējošo vektoru diagrammu palīdzību. Tas atļauj novērtēt straumes gan vispārīgo raksturu, gan nozīmīgus notikumus: cilpas un straumes virziena maiņu mainīga ūdenslīmeņa, vai kustīgu viļņu maksimumu dēļ. Mērījumu analīzē izmantots Baltijas jūras operacionālais modelis, un atsevišķu novēroto parādību modelēšanā lietots lokālais hidrodinamiskais modelis.

Work contains analysis of current measurements performed with Acoustic Doppler Current Profiler near Liepaja port in autumn of 2006. Current measurements are a part of the coastal protection engineering project at small depth (5-10 m) in strong wave conditions. Mean stream velocity is obtained from measurement series and it is analysed with progressive vector diagrams. This allows an estimation of general behaviour of currents and identification of the significant features like loops and current direction change due to water level changes or moving wave maximums. Operational Baltic Sea model was used in measurement analysis and local model was employed to explain the observed current patterns.
Current mesurments and modelling of near shore hudrodynamics near Liepaja part
Keywords: Fizika