Personu ar ierobežotu rīcībspēju tiesības noslēgt laulību, adoptēt bērnu un šo personu reproduktīvās tiesības - Blūmere, Madara (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēma ir „Personu ar ierobežotu rīcībspēju tiesības noslēgt laulību, adoptēt bērnu un šo personu reproduktīvās tiesības”. Šī darba mērķi ir izpētīt rīcībspējas jēdzienu un tā nozīmi, noslēdzot laulību, adoptējot bērnu un realizējot reproduktīvās tiesības. Darbā analizēta Eiropas valstu un Amerikas Savienoto Valstu nostāja attiecībā pret personu ar ierobežotu rīcībspēju tiesībām noslēgt laulību, tiesībām adoptēt bērnu un reproduktīvajām tiesībām. Ikvienai personai ir tiesības īstenot visas cilvēktiesības un pamatbrīvības bez jebkāda veida diskriminācijas invaliditātes dēļ. Bieži vien personām ar garīga rakstura traucējumiem tiesības ir ierobežotas, taču katrs no viņiem ir personība, kurai nepieciešama mīlestība un ģimene. Viens no būtiskākajiem aspektiem, kurš tiek pētīts, ir vai personām ar garīga rakstura traucējumiem, kurām tiesa noteikusi rīcībspējas ierobežojumu ir tiesības noslēgt laulību, adoptēt bērnu un realizēt reproduktīvās tiesības. Bakalaura darbā analizētas paredzamās problēmas, grozot rīcībspējas institūtu, piemēram, vai persona ar garīga rakstura traucējumiem spēs izprast laulības noslēgšanas nozīmi, vai tā spēs rūpēties par saviem bioloģiskajiem bērniem un vai personai ar rīcībspējas ierobežojumu ir tiesības adoptēt bērnu. Autore izvirzījusi uzdevumus izpētīt rīcībspējas jēdzienu un personu ar ierobežotu rīcībspēju tiesības noslēgt laulību, adoptēt bērnu un īstenot reproduktīvās tiesības, kā arī rast ieteicamāko risinājumu un nepieciešamos grozījumus, lai aizsargātu personas ar ierobežotu rīcībspēju. Darbā analizēti ierobežotas rīcībspējas institūta būtiski aspekti kā aizgādņi un iestādes, kas kontrolē personu ar ierobežotu rīcībspēju interešu aizsardzību. Bakalaura darba rezultātā autore ir izvirzījusi priekšlikumu paplašināt pašvaldības sociālā dienesta funkcijas. Pašvaldības sociālais dienests efektīvāk uzraudzītu personas ar garīga rakstura traucējumiem, pār kurām nodibināta aizgādnība, kā arī personām izskaidrotu laulības noslēgšanas nozīmi un izglītotu personu bērnu aprūpes jautājumos. Darba rezultātā autore ir definējusi nepieciešamos grozījumus, kurus būtu nepieciešams veikt Latvijas Republikas normatīvajos aktos. Atslēgvārdi: ierobežota rīcībspēja, laulība, adopcija, reproduktīvās tiesības.

The topic of this bachelor paper is “Person with limited capacity marriage rights, rights to adopt a child and their reproductive rights”. The target of this paper is to explore concept of capacity and it’s importance in case of entering into marriage, adopting child and realizing reproductive rights. There is the position of European countries and the United States of America analyzed in relation to a person with limited capacity marriage rights, adopting and reproductive rights. Each person has the right to exercise all human rights and fundamental freedoms without discrimination of any kind of disability. Often, persons with mental disabilities are restricted, but each of them has a personality that needs love and family. One of the most important aspects investigated is whether the persons with mental disabilities, who have been found to limited capacity by court, are competent to marry, adopt a child and exercise reproductive rights. In this bachelor paper there are the possible problems analyzed in case of amending the institute of capacity, for example, whether the people with mental disabilities will be able to understand the importance of marriage, will they be able to take care of their biological children or if a person with limited capacity has the right to adopt children. The author has set the tasks to explore the concept of legal capacity and persons with limited capacity marriage rights, adopting rights and the implementation of reproductive rights as well as to find the preferred solution and necessary modifications in order to protect persons with limited capacity. There are essential aspects of the Institute of limited capacity, such as trustees and the authority that controls the person with limited capacity interest protection, analyzed in this bachelor paper. In a result author has suggested to extend the functions of the Local Authority Social Service. Thus the Local Authority Social Service could more effectively monitor persons with mental disabilities under trusteeship, as well as it could explain the importance of marriage and educate these persons on questions concerning their child care. Finally, the author has defined the necessary amendments that would be required in laws and regulations of the Republic of Latvia. Keywords: limited capacity, marriage, adoption, reproductive rights.
Person with limited capacity marriage rights, rights to adopt a child and their reproductive rights
Keywords: Juridiskā zinātne