Reintroducētās Hyla (Laurenti, 1768) ģints kokvardes ģenētiskā daudzveidība Latvijā. - Birbele, Elza (Latvijas Universitāte, 2022)
Ģenētiskā daudzveidība ir sugu aizsardzībā svarīgs parametrs, kas raksturo populāciju izdzīvošanas spēju. Darba mērķis bija raksturot Eiropas kokvaržu sugu kompleksa ģenētisko daudzveidību, diferencēt Latvijā reintroducētās kokvardes sugu un noteikt tās ģenētisko daudzveidību. Sistemātiskās literatūras analīzē tika apkopotas biežāk izmantotās metodes ģenētiskās daudzveidības analīzē un izveidots sistemātisks literatūras pārskats par Eiropas kokvaržu ģenētisko daudzveidību. Sugas diferenciācijas rezultāti pierādīja, ka Latvijā reintroducētā kokvarde pieder Austrumu kokvardes Hyla orientalis sugai. Analizētās kokvardes no Kurzemes ģenētiski veidoja vienu populāciju ar zemu haplotipu un nukleotīdu daudzveidību. Secināts, ka Latvijas kokvaržu populācija ir apdraudēta un tai ir nepieciešama jaunu ģenētisko līniju introducēšana.

Genetic diversity is an important factor in species conservation, that describes population survival capabilities. The aim of this study was to describe the genetic diversity of European tree frog species complex, differentiate the species of the reintroduced tree frog in Latvia and analyse its genetic diversity. With the systematic literature review an overview was created of European treefrog genetic diversity and the used methods of genetic diversity analysis and results. Species differentiation revealed that the reintroduced tree frog in Latvia belongs to the Eastern tree frog Hyla orientalis species. The treefrogs in Kurzeme formed one genetic population with low haplotype and nucleotide diversity. It was concluded that the tree frog population in Latvia is endangered and in need of introduction of new genetic lines.
Genetic diversity of the reintroduced Hyla (Laurenti, 1768) tree frog in Latvia.
Keywords: Bioloģija; Hyla; kokvardes; sugu komplekss; PRISMA; ģenētiskā daudzveidība