Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pārvaldības attīstība Latvijā - Teibe, Ināra (Latvijas Universitāte, 2017)
Promocijas darba ietvaros, izmantojot atkritumu apsaimniekošanas sistēmu novērtēšanas, modelēšanas un plānošanas metodes, izstrādāts sadzīves atkritumu saimniecības pārvaldības modelis, kas ir balstīts uz saimnieciski izdevīgāko un videi draudzīgāko piedāvājumu administratīvajā teritorijā, kā arī tā ieviešanas nosacījumi pašvaldības, reģiona un valsts (-u) līmenī. Piedāvājamais modelis sniedz iespēju optimizēt pašreizējās sadzīves atkritumu saimniecības praktisko nodrošinājumu un izmaksas, novērtēt iespējamos attīstības virzienus, salīdzināt dažādas atkritumu saimniecības sistēmas, kā arī praksē ieviest efektīvākos tehniskos, sociālekonomiskos un vidi aizsargājošos risinājumus. Promocijas darba rezultāti ir praktiski izmantojami atkritumu apsaimniekošanas sistēmu novērtēšanā un attīstības plānošanā. Raksturvārdi: atkritumu saimniecība, aprites cikls, klimata pārmaiņas, pārvaldība, vides aizsardzība, matemātiskā modelēšana.

The aim of the doctoral thesis is, through the waste management system evaluation, modelling and programming techniques, to develop a municipal solid waste management governance model that is based on the most economically advantageous and environmentally friendly offer for an administrative territory. The solid waste management governance model and its implementation conditions at municipal, regional and the state(s) level, has been developed in this work. The model provides an opportunity to optimize the solid waste management practical security and costs, to evaluate possible development directions, compare the waste management systems with each other as well as to put into practice the most effective technical, socio-economic, environmental solutions. The results have already been used in recommendations for solid waste management system assessment and development planning. Key words: waste management, life cycle, climate change, government, environmental protection, mathematical modelling.
Development of solid waste management governance in Latvia
Keywords: Vides zinātne; Dabas aizsardzība