"Dzīvojamās telpas īres līguma spēks izīrētās lietas atsavināšanas gadījumā" - Bīlāne, Alise (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, kādi grozījumi nepieciešami likuma ''Par dzīvojamo telpu īri'' regulējumam, sevišķi likuma 8.pantam par īres līguma spēku īpašnieka maiņas gadījumā, jo pašreizējā likuma redakcija ir novecojusi un neatbilst mūsdienu sociālajai un ekonomiskajai situācijai, kā arī būtiski ierobežo izīrētāju tiesības uz īpašumu. Darba izpētes gaitā autore ir izstrādājusi priekšlikumus likuma grozījumiem, kas sabalansētu īrnieku un izīrētāju tiesību regulējumu, kā arī praksē iespējami samazinātu fiktīvo īres līgumu esamību un piespiedu īres attiecības, kas noved pie nekustamo īpašumu stagnācijas un neveicina dzīvojamo telpu īres tirgus attīstību. Atslēgvārdi: dzīvojamās telpas īres līgums; īres līguma spēks īpašnieka maiņas gadījumā; izīrētāja tiesības uz īpašumu; īrnieka un izīrētāja tiesību balanss.

The aim of the bachelor thesis is to ascertain what amendments are necessary for the regulation “About residential tenancy”, particularly the law’s article No. 8 about the contractual force in a case of ownership transfer. The existing version of the law is outdated and does not comply with the socioeconomic situation. In addition, it restricts tenant's rights to own a property. During the research, the author has developed suggestions for the amendments of the law, which would balance out the regulation of the rights between the tenant and the renter. Also the proposed suggestions would decreae the presence of fictive rental contracts and compulsory rental relations. As a consequence, limit issues that create stagnation in the real estate market and dissuade the development of the market for residential property tenancy. Keywords: rental contract of residential property; rental contract's contractual force in case of ownership transfer; tenant's rigths to own a property;
"Power of a tenancy agreement for rented things in a case of expropriation"
Keywords: Juridiskā zinātne