Izglītošana par veselīgu uzturu senioriem ģimenes ārstu praksē - Upmane, Ieva (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma ir izglītošana par veselīgu uzturu senioriem ģimenes ārstu praksē. Tēmas aktualitāti nosaka senioru skaita un īpatsvara paaugstināšanās, tādēļ liela nozīme būtu veicināt veselīgas vecumdienas vecāka gada gājuma iedzīvotājiem. Pētniecības instrumenārijs – intervija. Respondentu atlases metode: nevarbūtīgā izlase, ērtuma metode. Darba mērķis - noskaidrot kā seniori tiek izglītoti par veselīgu uzturu ģimenes ārsta praksē. Galvenie rezultāti atspoguļoja, ka visbiežāk seniori tiek izglītoti ar verbālās metodes palīdzību, un visbiežāk tā ir saruna. Bieži tiek izmantota arī vizuālā metode - uzskates līdzekļu izmantošana. Ģimenes ārsta praksē strādājošie terminu „veselīgs uzturs?” izprot dažādi, bet biežākā respondentu sniegtā atbilde ir pārtikas produktu dažādība, dārzeņu un augļu lietošana uzturā. Var secināt, ka respondentu sniegtās atbildes ir nepilnīgas. Viens no būtiskākajiem faktoriem veselīga uztura paradumu veidošanā ir informācija senioriem par to, kā pareizi būtu jāveido sabalansēts un veselīgs uzturs.

The bachelor thesis focuses on education of seniors in general practice about healthy nutrition. The relevance of the topic is determined by the increase in the number and proportion of seniors, therefore it is of great importance to promote healthy aging for seniors. The instrument of the research - an interview. The selection method of respondents: non-probability sample survey, convenience method. The aim of the thesis is to investigate how seniors are educated about healthy nutrition in general practice. The results showed that seniors are mostly educated through the verbal method, and most often it is a conversation. The visual method (with visual aids) is also often used. General practitions understand the term "healthy nutrition?" differently, but the most common answer given by respondents is the variety of foods, the consumption of vegetables and fruits in the diet. It can be concluded that the responses are incomplete. One of the most important factors in shaping healthy eating habits is to provide information to seniors on how to have a balanced and healthy nutrition.
Focuses on Education of Seniors in General Practice About Healthy Nutrition
Keywords: Medicīna; izglītošana; seniori; veselīgs uzturs; ģimenes ārstu prakse