Krāsu redzes novērtēšana skolas vecuma bērniem - Astiča, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 35 lappusēm. Satur 20 attēlus, 4 tabulas un 21 literatūras avotu. Atslēgas vārdi: krāsa, krāsu redze, krāsu redzes defekti, krāsu redzes testi. Mērķis: Novērtēt skolas vecuma bērniem krāsu redzi un krāsu redzes defektu īpatsvaru populācijā, salīdzināt iegūtos rezultātus ar citu pētījumu rezultātiem. Subjekti: 738 skolēni vecumā no 7-18 gadiem. Metodes: ESSILOR ERGOVISION-Physiological Visiotest un optometrista pārbaude ar Išihara krāsu platēm. Rezultāti: rezultātā tika iegūts, ka krāsu redzes defekti ir 3,5 ± 1,9 % vīriešu un 1,5 ± 1,2 % sieviešu. Secinājumi: krāsu redzes defektu izplatības atšķirība starp dzimumiem ir nenozīmīga. Krāsu redzes defektu izplatība nav saistīta ar vecumu. Visiotesta ierobežojošais faktors ir pazemināts redzes asums. Iegūtie dati krasi neatšķiras no citu pētījumu rezultātiem.

Bachelor thesis is written in Latvian. It contains 35 pages, 20 figures, 4 tables and 21 references. Keywords: color, color vision, color vision deficiency, color vision tests. Purpose: assess the color vision of school age children and frequency of color vision deficiency. Compare the results with other research data. Subjects: 738 school age children, age amplitude 7-18. Methods: were used ESSILOR ERGOVISION – Physiological Visiotest, and optometrist examination with Ishihara color plates. Result: results shows that color vision deficiency are 3.5% ± 1.9 % of man and 1.5% ± 1.2% of woman. Conclusion: Frequency of color vision deficiency between man and woman is not significant. Color vision deficiency distribution does not depend of subject age. Visiotest limiting factor is decreased visual acuity. Other research data do not dramatically differ of obtained results.
Color vision capacity of school age children
Keywords: Fizika